Reglering av bankverksamhet på tapeten i USA

1:53 min

Den amerikanska storbanken J.P. Morgan rapporterade häromdagen en storförlust på 2 miljarder dollar eller 14 miljarder kronor. Händelsen har återigen satt fart på diskussionen i USA om hur mycket som bankernas verksamhet ska regleras.

Frågan om bankregleringen är också uppe i det amerikanska presidentvalet: Obama vill införa reglering, medan den republikanska kandidaten Mitt Romney vill minska övervakningen av bankerna.

Förlusten uppkom på rekordkort tid, det tog bara sex veckor i vintras för J.P. Morgan att förlora 2 miljarder dollar.

Banken medger att de genomförde "slafsiga" affärer, som utfördes av en specialavdelning vid Londonkontoret. Som direkt resultat av det föll J.P. Morgans aktie med nästan 10 procent i fredags.

Den amerikanska motsvarigheten till finansinspektionen ska nu inleda en utredning. Mycket är höljt i dunkel om vad det är banken gjort och det är fullt möjligt att förlusterna kommer att visa sig avsevärt större.

Men J.P. Morgan har enorma tillgångar, och det är ingen risk för att banken skulle gå omkull.

Det anses inte finnas någon fara för övriga kreditsystemet heller. Men det som skett har ändå blivit ett tungt argument för Obamaadministrationen.

Efter finanskrisen beslöt kongressen att skärpa regelverket för finanssektorn, men de nya bestämmelserna är bara på väg att träda i kraft och bankerna försöker in i det sista se till att det skapas undantag och kryphål. Den bank som varit ledande i motståndet är just J.P. Morgan.

Om de affärer som banken gjort skulle vara olagliga under det nya regelverket råder det delade uppfattningar om, men förespråkarna menar i varje fall att det som skett är argument för att så snabbt som möjligt få det hela att börja fungera.

På J.P. Morgan säger de att inga kunder och inte heller skattebetalarna förlorat några pengar, bara bankens aktieägare. Därigenom finns det inga skäl för lagstiftning.

Ytterst kommer frågan att avgöras i höstens presidentval, Obama står alltså bakom regleringslagen, republikanen Mitt Romney däremot vill riva upp den. Fast han vill ha, som han säger, förnuftiga regleringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista