I dag har presidenten kallat till sig partiledarna för de tre största partierna för att få ihop en ny samlingsregering. Foto: Thanassis Stavrakis/Scanpix.

Sista försöket att bilda ny grekisk regering

Katja Magnusson rapporterar från Aten
5:38 min

Utsikterna för en lösning på Greklands regeringskris blir allt dystrare. President Karolos Papoulias har kallat till sig partiledarna för konservativa Ny demokrati, socialistiska Pasok och vänsterpartiet Syriza i dag för att försöka förmå dem att bilda en duglig regering.

Sannolikheten att lyckas är dock små, och då hotar ännu ett nyval i juni.

Krisen utspelar sig samtidigt som den grekiska staten är nära att bli bankrutt.

Men EU-ledare har gjort klart att landet måste hålla sig till villkoren i en räddningsplan, värd minst 130 miljarder dollar, från i mars och genomföra åtstramningar. Annars kan utbetalningen av nödlån stoppas.

Partiet Demokratiska vänstern, lett av Fotis Kouvelis, fick 6 procent i nyvalet och har setts som en sista livlina i kampen för att bilda en samlingsregering.

Men i dag ställde Kouvelis hårda krav för ett sådant samarbete: En ny samlingsregering bör omedelbart häva den lagstiftning som sänkte minimilönerna och gjorde det enklare att friställa, sade Kouvelis på söndagen till tv-kanalen Mega.

Dessutom bör Grekland "frigöras" från det impopulära låneavtalet med EU och Internationella valutafonden (IMF), som ställer hårda krav på åtstramningar.

– Men jag hyser tvivel om huruvida en överenskommelse kan slutas. . . jag har ytterst lite hopp, sade Kouvelis några timmar innan överläggningar skulle hållas med presidenten.

(TT-Reuters)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".