Foto: Tor Johnsson/Scanpix.

Var tionde svensk har sett droger på krogen

Ett problem på krogen enligt var femte svarande
2:10 min

Var tionde svensk har någon gång kommit i kontakt med droger på krogen, visar en undersökning som organisationen Krogar mot Knark presenterat. Nätverket är ett samarbete mellan myndigheter, polisen och krögare.

En av de som gått med i närverket är krögaren Sara Shalabi. 

– Jag har gått två vidareutbildningar i hur man kan se tecken på hur folk beter sig och ser ut när de säljer droger. De springer ut och in på krogen, och säger "Jag ska bara ut på hörnet". Det får man inte göra här. 

Sara Shalabi äger och driver krogen Undici på Stureplan i Stockholm. Hennes restaurang är bara en av ett 40-tal har som gått med i nätverket Krogar mot Knark.

– Genom nätverket så har det verkligen blivit ett betydligt mindre problem. Folk vågar inte längre knarka på krogen som man gjorde för ett antal år sedan.

I dag presenterar Krogar mot Knark en undersökning som Novus gjort och där 1000 svenskar tillfrågats. Undersökningen visar att mer än var tionde svensk någon gång kommit i kontakt med droger på krogen.

Enligt rapporten är droger vanligast i storstäderna Malmö, Stockholm och Göteborg, och vanligast är att de mellan 18 och 29 kommit i kontakt med droger.

– Det här är en grupp som är vana vid att se och höra om narkotika. Sedan är de frekvent i krogmiljöer, säger Daniel Knutdzon vid Krogsektionen vid Stockholmspolisen.

Krogsektionen är den del av polisen som samarbetar med Krogar mot Knark. De utbildar krogpersonal men har också civilklädda poliser på krogarna. Daniel Knudtzon kan inte svara på om droganvändandet ökat eller minskat, men däremot märker han helt klart att det förekommer.

– Jag kan säga att vi jobbar 5, 6, 7, 8 poliser varje helg, bara inriktat mot detta. Det är inte ovanligt att vi rapporterar mellan 10 och 30 personer under en kväll, för att de är narkotikapåverkade eller har narkotika på sig i krogmiljö.

Om undersökningen

Novus har genom en webbaserad enkätunder-sökning frågat 1000 slumpmässigt utvalda svenskar om de kommit i kontakt med droger på krogen.

13 procent svarade att de observerat droger i krogmiljö.

22 procent upplevde att droger på krogen är ett problem.

91 procent av kvinnorna ansåg att krogarnas arbete mot narkotika är viktigt medan motsvarande siffra hos männen var 84 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".