Valaffischer i tyska delstaten Nordrhein-Westphalen för Socialdemokraternas Hannelore Kraft och Kristdemokraternas Norbert Roettgen. Foto: Scanpix

Viktigt lokalval i Tyskland i dag

Invånarna i Tysklands folkrikaste delstat, Nordrhein-Westfalen (NRW) i väst, gick på söndagen till valurnorna för ett lokalval, vars resultat kommer att granskas i Berlin.

Valet i NRW brukar kallas det lilla valet till förbundsdagen, då det tidigare givit en fingervisning inför kommande val till det nationella parlamentet.

Om opinionsmätningarna stämmer gör väljarna tumme ner för förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU och dess tuffa ekonomiska politik - och ger segern till de rödgröna.

Fram till i mars styrde en rödgrön minoritetsregering NRW, men när de de inte fick stöd för sitt budgetförslag utlystes nyval. De senaste opinionssiffrorna tyder på att de rödgröna får tillbaka makten. Och sannolikt gör Piratpartiet, med valförslag som gratis kollektivtrafik, entré i en fjärde tysk delstat.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".