Caroline Behrendtz läser yrkesprogrammet för finsnickeri på S:t Martins gymnasium. Hon har fått intresset efter sin morfar. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio.

Svalt intresse för träutbildningar oroar branschen

1:45 min

Få elever väljer yrkesprogram till gymnasiet. För träutbildningarna blir konsekvensen att ett antal får läggas ner. Arbetsgivarna ser med oro på framtiden, enligt Henrik Smedmark som är utbildningsansvarig på Trä- och möbelföretagen.

– Det innebär att industrin får svårt att rekrytera medarbetare och på sikt hotar det välståndet i landet, säger Henrik Smedmark.

Platserna på utbildningar inom träteknik, design och snickeri gapar tomma på många håll inför hösten. Av 450 platser riskerar över 300 att stå tomma, det enligt tidningen Dagens Arbete som undersökt hur många som sökt till gymnasiets träutbildningar. Ett antal utbildningar kommer att läggas på is eller läggas ner helt.

Ted Lagerstedt är lärare på S:t Martins gymnasium i Solna som ser ut att fylla ungefär hälften av platserna på finsnickeriutbildningen.

– Jag tycker att det är synd för det är ett fantastiskt yrke.

– Rent samhällsekonomiskt tappar landet en yrkeskunskap på sikt när man inte får en bra återväxt. Eftersom vi har kontakt med företagen och vet vad de behöver, vet vi att det kommer att bli ett jättestort behov framöver när folk går i pension, säger Ted Lagerstedt.

Träindustrin sysselsätter ungefär 45 000 personer och behöver cirka 1000 nya yrkesarbetare per år, säger Henrik Smedmark på Trä- och möbelföretagen. Lyckas man inte rekrytera kan det bli aktuellt att flytta produktion, men receptet är att utbilda direkt för industrin, säger han:

– Utbildningar som jobbar nära mot de jobb som finns ute i industrin. Kan vi få till det på fler ställen så är det sannolikt en bra lösning.

Caroline Behrendtz som slipar på en pall i al ser trots allt sin framtid inom trä.

– Absolut, min dröm är att ha ett eget snickeri. Men det lär väl ta lång tid innan man kommer dit, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista