Socialdemokraternas toppkandidat, Hannelore Kraft, lämnar sin valblankett tillsammans med man och son. Foto: Frank Augstein/Scanpix.

SPD spås bli största partiet i viktig tysk delstat

2:01 min

Tyska Socialdemokraterna, SPD, ser ut att bli det största partiet i valet i delstaten Nordrhein-Westphalen i dag, där delstatens enorma skuldberg en av de viktigaste valfrågorna. De ledande partierna Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har olika recept på hur man ska attackera problemet, men valutgången i dag kan få effekter på rikspolitiken.

Två väljarna från Nordrhein-Westphalen lyfter båda fram de stora skulderna som det stora problemet för Tysklands folkrikaste delstat, som alltså väljer nytt delstatsparlament i dag.

Delstatens skulder ligger på över 120 miljarder euro och är ett exempel på att Tyskland, som ju driver på hårdast för sparåtgärder för att få bukt med skuldkrisen i Europa, inte alltid lever som man lär.

Nordrhein - Westphalen har 18 miljoner invånare, där Ruhrområdet med alla sina storstäder och nedlagda industrier och arbetslösheten är på många håll högre än riksgenomsnittet.

Socialdemokraterna, SPD, ser ut att bli det största partiet i delstaten och hoppas kunna bilda regering med egen majoritet tillsammans med de Gröna. Kristdemokraterna CDU ser ut att göra sitt sämsta val någonsin i delstaten.

SPD vill attackera skuldberget genom bland annat höjda skatter, medan kristdemokraterna har pratat om hårda nedskärningar, dock utan att precisera på vilka områden.

– Valkampen i år har varit ganska lam, säger statsvetaren Gero Neugebauer till Tv-kanalen RTL, och valdeltagandet ser ut att bli lågt.

Trots det riktas alla ögon här i Berlin mot valutgången i NRW ikväll. En tydlig rödgrön seger skulle ge Socialdemokraterna en välbehövlig knuff i ryggen även i den nationella politiken, där förbundskansler Angela Merkel länge dominerat ganska ohotad.

Det på sistone så framgångsrika Piratpartiet ser ut att göra ett mycket bra val i dag och kan komma in i delstatsparlamentet. Det kan till och med bli så att partiet kan få en vågmästarroll vilket ingen hade räknat med i Tyskland när det här året började.

En annan viktig fråga är hur det ska gå för det liberala partiet FDP ju ingår i Angela Merkels förbundsregering i Berlin. Partiet har det senaste året åkt ur flera delstatsparlament och partiets dåliga läge har blivit en orsak till stora slitningar inom Merkels regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista