Populära ryska författare ledde demonstrationståget i Moskva. Foto: Scanpix

Rysk polis tillät protestmarsch i Moskva

Mer än 10 000 personer deltog i en protestmarsch i Moskva i dag. Demonstrationen leddes av framträdande författare och hade inget tillstånd, men polisen ingrep inte. Det rapporterar flera nyhetsbyråer.

Polisen gjorde inga försök att skingra demonstranterna. De stängde även av flera gator för trafik, där marschen pågick.

Polisens tillåtande inställning står i skarp kontrast mot hur de agerat vid tidigare demonstrationer den senaste veckan. Då har polisen både använt våld och gripit hundratals människor.

Även om det inte uttrycktes klart så rörde dagens marsch sig om en protest mot Vladimir Putin, som nu är inne på sin tredje mandatperiod som president.

Enligt Moskvapolisen var det bara 2000 personer som gick med i tåget, men både arrangörerna och flera nyhetsbyråer uppskattar antalet deltagare till över 10 000 personer.

Marschen var helt tyst och deltagarna bar inga plakat.

Demonstrationen skedde en vecka efter de stora protesterna i samband med att Vladimir Putin tillträdde som president den 7 maj. Enligt Reuters greps 400 personer dagen före Putins installation och hundratals under installationsdagen. Polisen använde också våld mot demonstranterna och slog flera av dem i huvudet med batonger.

Det var den ryske romanförfattaren Boris Akunin som på sin blogg hade uppmanat till dagens protestmarsch.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista