Sms-tekniken är världens största kanal för datakommunikation. Foto: P4 Väst.

Sms största kanalen för datakommunikation

Nu är sms världens största kanal för datakommunikation. Sociala medier må vara modernt, men viktigast IT för världens folk är den 20 år gamla sms-tekniken.

Av klotets drygt sju miljarder människor har runt fyra miljarder mobiltelefoner, enligt The Guardian. Och alla modeller, hur billiga och enkla de än är, kan sända och ta emot sms.

Sms kräver varken smarta mobiler eller internet. Ett gsm-nät räcker.

I Filippinerna föredrar 87 procent av medborgarna sms i kontakten med myndigheterna och bara elva procent internet, skriver The Atlantic. I Malaysia sänds varningar för översvämningar ut via sms. I Uganda används sms för att sprida information som rör jordbruks-, hälso- och utbildningsfrågor.

Exemplen är många på hur regeringar och organisationer världen fortfarande satsar på den robusta sms-tekniken, som var inbyggd i gsm-systemet från början 1992.

Från början tog få notis om möjligheten att skicka textmeddelanden på max 160 tecken. Men 1996 kom kontantkorten och plötsligt började tonåringar driva på utvecklingen.

Nu är sms världens största kanal för datakommunikation.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".