Bakubon Islam Rahimov med sina barn och sin mamma Nabad Alijeva sätter lugn och ro i landet främst. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Fattigdom bakom lyxfasad i Baku i Azerbajdzjan

1:58 min

Nästa vecka avgörs Eurovisionsschlagerfestivalen i Azerbajdzjans huvudstad Baku, och festivalbesökarna kommer att mötas av en mycket påkostad stad.

Tack vare oljetillgångarna är Azerbajdzjan ett rikt land, men samtidigt är inkomstskillnaderna stora och kritiker menar att rikedomarna inte kommer befolkningsmajoriteten till del.

– Vi har inte tillräckligt med information om hur oljepengarna fördelas, säger Islam Rahimov, chef på ett företag.

Själv klagar han inte, men säger att när han ser sig om, så är det tydligt att människor har det svårt.

Jag träffar honom en bra bit öster om Bakus centrum - här saknas den centrala stadens moderna bebyggelse, fina restauranger och lyxbutiker.

Oljemiljarderna syns i Baku och landet med nio miljoner invånare låg förra året på 20:e plats över världens största oljeproducenter.

Tack vare oljan har fattigdomen minskat i landet - men invånarnas inkomster ligger fortfarande långt under västvärldens snitt. Medellönen i Azerbajdzjan är 3 000 svenska kronor - medan priserna, i alla fall i centrala Baku, ibland ligger på svensk nivå.

Vad går pengarna till? Stora infrastrukturprojekt, säger oljeexperten Ilcham Sjaban. Regeringen ägnar sig åt landets yttre, säger han.

Efter självständigheten från Sovjetunionen och kriget med grannlandet Armenien var Azerbajdzjan i stort behov av en bättre infrastruktur, nya vägar, elsystem, skolor och sjukhus. Men enligt Ilcham Sjaban byggs det för långsamt, för ineffektivt och mycket av pengarna försvinner på grund av korruptionen.

Oljerikedomarna samt bristen på konkurrens skulle få vilken regering som helst att gå över i ett sömntillstånd  - och den känner inte något som helst ansvar inför väljarna, säger Ilcham Sjaban.

Men väljarna och Bakuborna Islam Rahimov och hans mamma Nabad Alijeva stöder landets ledning och presidenten Ilham Alijev.

– Det viktigaste för mig är att det är lugnt i landet, säger Islam Rahimov. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista