Hundra år sedan August Strindberg avled

I dag är det 100 år sedan August Strindberg avled i sin lägenhet i Blå Tornet på Drottninggatan i Stockholm. När han gick ur tiden var det som en omstridd, men samtidigt uppskattad provokatör och författare.

Stefan Bohman är chef för Strindbergsmuseet i Stockholm. Han berättar om hur August Strindbergs död togs emot av samtiden.

– Ja, det var dagliga bulletiner de sista veckorna, på förstasidorna på tidningarna. Det var en stor, stor nyhet, både i Sverige och Europa när han avled.

I August Strindbergs gamla lägenhet på Drottninggatan i Stockholm står skrivbordet, sängen och pianot kvar som när Strindberg bodde här och det var också här han skrev sitt sista stora drama Stora landsvägen med de bläckpennor som nu ligger noga ordnade på bordet.

I det som kallats Strindbergsfejden, försökte han slutligt göra upp med sina motståndare och han skrev mängder av artiklar om allt från militarismen till skolväsendet, och det blev en enorm pressdebatt.

– Så det är fascinerande att tänka sig att den här rätt sjuke mannen sitter just här, vid det här skrivbordet, och skriver något som upprör nästan hela kultursverige, säger Stefan Bohman.

Han berättar om hur Strindberg på sin sista födelsedag blev firad av nära tiotusen arbetare. De hyllade honom för att han i Strindbergsfejden tagit ställning för arbetarrörelsen. Det var ungefär fyra månader innan han avled, säger Stefan Bohman.

– Då tågade de här nedanför med facklor och fanborg och kör och hyllade Strindberg, stor händelse faktiskt.

Vad säger han till dagens människor?

– Ja, jag skulle vilja säga det med två ord: Tänk själv! Det som utmärkte Strindberg var misstron mot auktoriteter och viljan att tänka själv.

Man brukar ju fira födelsedagar, varför har man uppmärksammat dödsdagen?

Bara för att en författare dör, så slutar han inte att leva. Stora författare fortsätter att leva trots att de har dött. Det är det vi vill påpeka, Strindberg dog idag men han fortsätter att leva. Det vill vi uppmärksamma, säger Stefan Bohman.

Internationellt känd

  • August Strindberg anses vara en av Sveriges allra största författare och var redan under sin livstid mycket känd även internationellt.
  • Han var inte bara författare utan också konstnär, fotograf, vetenskapsman och modelejon. Men det är för sina pjäser han har blivit mest känd.
  • I verk som Fröken Julie och Fadren utvecklade han den psykologiska naturalismen och i Ett drömspel och Spöksonaten finns symbolismen, där plötsligt gestalterna träder fram som symboler för tankar och idéer. Genom det tog Strindberg en plats i världens teaterhistoria.
  • August Strindberg avled i sviterna av magcancer i sitt hem på Drottninggatan den 14 maj 1912. Han begravdes fem dagar senare på Norra kyrkogården. Hans begravning följdes av 60 000 personer.

Anna Larsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.