1 av 2
På måndagen får Breiviks skottskade offer vittna om händelserna på Utöya.
2 av 2
Breivikrättegången

Skottskadade offer intar vittnesbåset i Oslo

Vissa offer vill inte ha Breivik i samma rum
1:41 min

I Oslo kommer i dag de första skottskadade ungdomarna från Utöya att ta plats i vittnesbåset. En del av dem har klarat sig av ren tur. Som till exempel Ingvild Stensrud som hamnade under en ihjälskjuten person.

Ingvild Stensrud berättar för NRK om sin tur, att Breivik inte såg hennes huvud där hon låg med en skjuten person över sig. Att han därför inte såg att hon levde efter skottet mot henne, som skadade henne i benet.

Nu ska hon vittna mot honom, något hon ser fram emot, för att få det överstökat.

När Ingvild Stensrud vittnar den här veckan så kommer Breivik att sitta på den bakre av dom två åtalsbänkarna, precis som han gjort vid förra veckans vittnesmål från Utöya.

Men det finns också vittnen som är så svårt skadade att dom inte vill vara i samma rum som Breivik, har deras målsägandebiträden meddelat.

Under deras vittnesmål kommer därför Breivik att följa vittnesmålen från ett angränsande rum. Samtidigt har rätten meddelat att det är viktigt att rättspsykiatrikerna kan studera Breiviks reaktioner - eller brist på reaktioner under vittnesmålen, för att ha med i sin bedömning av hans tillräknelighet.

Sammanlagt är det 37 vittnen kvar, och det är nog inte bara Ingvild Stensrud som är spänd inför att stå öga mot öga med mannen som sköt henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".