Blivande poliser i Irak visar upp sina färdigheter vid en ceremoni i Bagdad. Foto: Karim Kadim/Scanpix.

USA:s inflytande i Irak krymper allt mer

Kursdeltagare tycker att undervisningen är meningslös
1:47 min

USA håller på att i förtid avveckla ett stort program för att utbilda poliser i Irak. Regeringen i Bagdad vill inte ha den amerikanska hjälpen. Det är ytterligare ett exempel på att USA:s inflytande i Irak snabbt håller på att försvinna.

USA har hela tiden räknat med att Irak skulle förbli en nära allierad och att det amerikanska inflytandet skulle vara starkt. Men Washington kalkylerade fel och USA har tagits på sängen av hur hårt de styrande i Bagdad har markerat sin självständighet, efter att de amerikanska trupperna lämnat landet.

Det senaste exemplet, som tidningen New York Times beskriver, gäller det omfattande program för träning av irakiska poliser som USA satt igång. En halv miljard dollar har redan satsats, 350 amerikanska poliser skulle engageras som utbildare, det skulle bli ett robust bevis på fortsatt amerikansk närvaro i Irak.

Men planerna har successivt dragits ner. Nu handlar det bara om 50 utbildare och de väntas försvinna vid årsskiftet. Orsaken är att irakierna inte är intresserade.

Kursdeltagare har vägrat att delta för att de tycker undervisningen är meningslös, och landets inrikesminister har gjort klart att Irak aldrig bett om den här hjälpen.

Egentligen hade USA också tänkt att det fortfarande skulle finnas amerikanska trupper kvar, men Irak vägrade att ge de utländska soldaterna juridisk immunitet och USA tvingades, lite med svansen mellan benen, att dra sig tillbaka totalt vid årsskiftet.

Inte heller utrikespolitiskt följer Irak efter USA. Bagdad har till exempel goda förbindelser med både Iran och Syrien.

För att bevara sitt inflytande i Irak har USA tänkt bygga upp en jättelik ambassad i Bagdad. De planerna finns i huvudsak kvar men ambassaden blir ändå klart mindre än det var tänkt tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".