När Mangs greps läste han "Du sköna nya värld" av Aldous Huxley, berättade åklagaren. Foto: Scanpix.

Mangs erkänner skadegörelse men nekar till mord

4:31 min

När rättegången mot den misstänkte serieskytten i Malmö i dag inleddes nekade den Peter Mangs till de flesta åtalspunkterna men erkände skadegörelse.

Mangs åtalas för tre mord, en 66-årig man som sköts ihjäl på Gånglåtsvägen i juni 2003, en 23-årig man som sköts ihjäl i trapphuset utanför sin bostad i juli 2003 samt en 20-årig kvinna som blev ihjälskjuten i en bil på Västra Skrävlinge kyrkoväg i Malmö. Via sin advokat Jesper Montan förnekade den åtalade gärningarna.

Förutom de tre morden åtalas Mangs för tolv mordförsök, två fall av grovt olaga hot och skadegörelse.

"Gärningen har varit livsfarlig" är en formulering som åklagare Solveig Wollstad ofta återkom till när hon berättade om mordförsöken, bland annat skottlossning mot en moské i Malmö, skott mot en man i en lägenhet, avlossade skott mot en man som tränar i ett gym och en man som skjuts på nära håll i ett gatukök. Enligt åklagarsidan har han ofta använt en Glock 19 när gärningarna begåtts.

Under åklagarens inledande anförande kom till slut ett erkännande från Mangs. Via sin advokat erkände han två fall av skadegörelse, dels ett skott som avlossats mot en skylt vid Malmö stadion. Och dels ett skott mot en kommunal skylt i Malmö.

Enligt åklagaren hade Mangs väldig ordning och reda i sin lägenhet där han också förvarade vapen i ett vapenskåp i vardagsrummet. När Mangs greps den 6 november 2010 satt han i köket och läste ”Du sköna nya värld” av Aldous Huxley, berättade åklagaren Solveig Wollstad.

Inför gripandet kontaktade polisen Peter Mangs per telefon. Telefonsamtalet spelas upp under rättegången.

– Jag heter Anders och ringer från polisen.

– Vad konstigt, säger Mangs som låter påtagligt nervös och misstänksam.

Han vill få bevis på att det verkligen är polisen.

"Anders" berättar sedan att polisen finns i trapphuset och ber honom gå ut till dem.

Vid en husrannsakan på Mangs vind hittades boken ”Lasermannen”, berättade åklagaren som menade att den åtalade var fascinerad av den så kallade ”Lasermannen”, John Ausonius.

Mängder av glasögon hittades under husrannsakan. Dessutom flera böcker och tidskrifter om konspirationsteorier och tidningen Nationell i dag som Mangs prenumererar på, berättade åklagaren.

Det fanns också flera filmer i Mangs lägenhet, bland annat "Hitman".

– Den handlar om en serieskytt som gömmer sig, och får poäng när han skjuter prick bakom buskar och så, säger åklagare Wollstad.

Under förmiddagen framkom det också att Mangs tidvis hyrde ut sin lägenhet och då ska ha sovit i ett av de två källarförråd han disponerade. Han ska också ha försörjt sig genom att reparera och sälja cyklar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista