Biståndsministern: "Det är oacceptabelt"

1:54 min

En sammanställning som gjorts av flera internationella organisationer, däribland Diakonia, visar att Israel förstör flera EU-finansierade biståndsprojekt.

Biståndsminister Gunilla Carlsson har vid flera tillfällen kritiserat Israels agerande. Hon är orolig över utvecklingen även om detta inte kommer som en nyhet.

– Jag tycker att det här är oacceptabelt, för det händer gång på gång.

Enligt henne är utvecklingen i område C som Israel har full kontroll över särskilt oacceptabel.

– Både från ett bistånds - och överlevnadsperspektiv för palestinierna men även utifrån hur man ser på fredsprocessen.

Gunilla Carlsson har vid flera tillfällen kritiserat Israels agerande. Särskilt under Gazakriget i slutet av 2008 och efter att SIDA hade konstaterat att 45 svenska anläggningar för en halv miljard kronor förstördes av Israel.

Biståndsministern säger att hon har även framfört kritiken till Israel.

– Ja, jag var ju där i juni föra året och vi följer det här väldigt noga. Problemet är att när vi har finansierat biståndsprojekt så ligger den juridiska möjligheten att följa upp hos palestinierna. Och de är ju den svagare parten i det här.

Hon säger att hon kommer att fortsätta åka till båda sidor för att samtala med dem och kontrolla att det finns nödvändigheter för en ekonomisk utveckling och för att se till att det finns tillgång till energi och tillgång till mark för att palestinierna ska kunna bygga sin stat.

Hiba Daniel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista