Peter Mangs försvarare Jesper Montan och Douglas Norking menar att deras klient saknar motiv för brotten. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Peter Mangs försvar: "Han är inte rasist"

"Han sympatiserar inte med grupper som förespråkar rasism"
5:01 min

I dag inleddes rättegången mot den misstänkte serieskytten i Malmö, Peter Mangs. Under eftermiddagen höll försvaret sin inledande sakframställan och protesterade då mot bilden av Mangs som rasist.

– Det här målet berör många Malmöbor, inledde advokat Douglas Norking.

Men det finns inga fingeravtryck eller dna-spår som binder Peter Mangs till något av morden eller mordförsöken, menade Norking.

– Peter Mangs förnekar att han har varit på plats vid något av brottstillfällena som avser mord eller försök till mord, sade Douglas Norking, som sedan påpekade att även motiv för brotten saknas.

– Han har inte träffat någon av målsägandena och har ingen emot dem, sade Norking.

Mangs försvar menade att det stundtals har spridits en felaktig bild av den åtalade i en del medier.

– Peter Mangs är inte rasist, han är inte emot andra kulturer och sympatiserar inte med andra personer eller grupper som förespråkar rasism, säger Mangs advokat.

Försvaret menade också att åklagarsidan felaktigt framställt det som att Mangs skulle ha ägnat sig åt att kartlägga människor. Egentligen handlar det, enligt försvaret, om att den åtalade är intresserad av att ”inhämta information” om människor han har träffat eller läst om.

Den åtalades försvar bemötte också uppgifterna om att Mangs ska ha erkänt för en vän att det var han som sköt 20-åriga Trez West Persson.

– Han har intresserad av att se hur olika personer reagerar på olika företeelser. Därför har han påstått för vissa personer att han är skyldig till brott, säger Douglas Norking.

Efter en kort första rättegångsdag avslutades dagens huvudförhandling redan vid halv tre. I morgon fortsätter rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".