Ali Rza Muchtar och Jasaman Kerimova har drabbats när hus rivits. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

De tvingades lämna sina hus i schlagerns Baku

"De ser oss inte som människor"
1:55 min

Nästa vecka avgörs eurovisionsschlagerfestivalen i Azerbajdzjans huvudstad Baku, en stad som på senare år fått en rejäl ansiktslyftning med många spektakulära nybyggnationer. På grund av byggandet har människor tvingats flytta. De som vägrat har med mer eller mindre våldsamma metoder vräkts från sina hem.

– Om ni river mitt hus måste ni erbjuda mig ett likvärdigt hus i samma del av stan, eller en så stor summa pengar så att jag kan köpa ett sådant hus, säger Jasaman Kerimova.

12 mars i år revs huset hon ägde i centrala Baku och där hon sedan många år drivit ett skrädderi.

Bakus stad erbjöd henne omkring 13 000 svenska kronor som ersättning per kvadratmeter för att hon skulle kunna köpa ett nytt hus.

Men enligt Jasaman Kerimova är det långt under marknadspris i Baku och för de pengarna kan hon bara hitta något i utkanten av stan. Det fungerar inte för hennes affärsverksamhet.

Nu står hon utan inkomst.

Hennes granne i området, Ali Rza Muchtar, godtog inte heller den erbjudna ersättningen. För en knapp månad sedan jämnades hans och familjens hus med marken. Han berättar hur polisen kom och körde ut dem, de fick inte ens bära ut sina möbler.

Där Jasaman Kerimovas och Ali Rzas hus låg ska i stället en vinterpark anläggas. Precis som i flera andra fall där det byggs nytt i Baku har de boende med eller mindre mot sin vilja tvingats bort.

Det har till exempel hänt i området kring nybyggda Kristallpalatset, där eurovisionsschlagerfestivalen hålls.

I vintras riktade människorättsorganisationen Human Rights Watch skarp kritik mot Azerbajdzjans ledning för hur man vräkt människor från deras hem. I rapporten uppmanar man landets ledning att upphöra med alla tvångsflyttningar till dess att det sker på ett rättssäkert sätt.

Jasaman Kerimova säger att hon aldrig varit intresserad av politik men att det som har hänt tvingat henne i opposition.

– De ser oss inte som människor, vi är ingen, säger Jasaman Kerimova.

Mer om vräkningarna i Baku i  tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".