Vattenfall har gjort sin egen definition för att kunna betala ut bonus. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Vattenfall struntar i bonusstopp

2:00 min

För tre år sedan fick de statliga bolagen nya regler som skulle avskaffa bonusar. Men fortfarande struntar Vattenfall i dessa regler och betalar ut bonus i sina dotterbolag.

– Vattenfall använder sig naturligtvis av de olika system som finns på marknaden. Det omfattar både fast lön och rörlig ersättning, säger Olof Gertz, personaldirektör på Vattenfall om ersättningen till chefer i dotterbolagen.

Det statliga bonusstoppet som infördes för tre år sedan skulle leda till bonusstopp i de statliga bolagen – och i deras dotterbolag. Men statliga energijätten Vattenfall struntar i stoppet och fortsätter att betala ut bonus i dotterbolag som i vissa fall omsätter miljarder kronor.

I stället för att statens regler ska gälla i ledningarna för Vattenfalls 400 dotterbolag har energijätten gjort en annan definition av vad en högt uppsatt chef är. Då blir det bara 17 chefer som omfattas av bonusreglerna.

– Vi har styvt sett 400 dotterbolag, en del av dem med liten verksamhet och därför har man gjort en definition som vi också fått godkänd av ägaren staten, säger Olof Gertz.

Katarina Green är departementssekreterare på finansdepartementets enhet för de statliga bolagen. De har accepterat att Vattenfall rundat de statliga bonusreglerna. Att omförhandla alla avtalen anser de skulle bli för dyrt.

– Man har valt den här gränsen i det här fallet för att man helt enkelt har tyckt att i alla de här 400 dotterbolagen har det varit för många personer att omförhandla avtal med. Det har helt enkelt blivit alldeles för höga kostnader och svårigheter förknippade med att omförhandla avtalen, säger Katarina Green.

Men det innebär att era riktlinjer blir verkningslösa i stora delar av Vattenfalls verksamhet?

– Nej, de blir inte verkningslösa. Det kan finnas dotterbolag där de inte har implementerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista