Förbundskansler Angela Merkel på dagens presskonferens. Till vänster Norbert Röttgen, partiledare för CDU i NRW. Foto: Daniel Alling/ Sveriges Radio

Angela Merkel tonade ner valförlusten

1:54 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel försökte i dag tona ner betydelsen av hennes parti, Kristdemokraternas, stora valförlust i Tysklands befolkningsrikaste delstat Nordrhein Westphalen i går. Merkel skyllde bland annat på att den lokale partiledaren inte varit tillräckligt populär och trodde inte att förlusten skulle få stora konsekvenser inför sitt första möte med den nyvalde franske presidenten imorgon kväll.

– Nej, den stora valförlusten i Nordrhein Westphalen, NRW, hade inte alls handlat alls om Europapolitiken, sa Angela Merkel på en presskonferens här i Berlin i dag.

Detta som svar på frågan om inte den franska socialistsegern i presidentvalet och den stora framgången för socialdemokraterna i NRW visade att Merkels tuffa sparpolitik blivit impopulär.

Förbundskanslern, tillika partiledare för Kristdemokraterna CDU, erkände visserligen att det historiskt dåliga valresultatet i NRW på 26 procent var ett bittert nederlag, men att det framförallt hade med lokala frågor och lokala politiker att göra.

– Därför är jag väldigt avslappnad inför Förbundsdagsvalet nästa år, sa Merkel.

Hon har de senaste åren haft höga popularitetssiffror som enskild politiker och hennes parti är just nu fortfarande klart största pari nationellt sett.

Frågan är dock vilka konsekvenser valresultatet i NRW får i riksopinionen. Flera stora tyska tidningar skriver i dag om till exempel ”Katastrofval för Merkel” och att ”Merkels CDU skakar”.

De tyska socialdemokraterna vill ju, precis som Frankrikes nyvalde president Hollande som Merkel träffar imorgon kväll, se vissa förändringar i europeiska finanspakten. Och Merkel som  behöver stöd av socialdemokraterna för att få igenom pakten genom förbundsdagen, sa iallafall att hon snart ska lyssna på vad det är oppositionen vill.

– Vi ska träffas och då får man se vilka olika förväntningar vi har, sa Merkel men betonade också ännu en gång, i riktning både Hollande och SPD att det inte finns någon motsättning mellan tillväxt och budgetdiciplin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista