Vittne: Skönt att se Breivik maktlös

1:11 min

Det var starka berättelser i tingsrätten i Oslo i dag när de första skottskadade från Utöya lämnade sina vittnesmål – ungdomar som sett sina vänner dö och som själva tvingats kämpa för sina liv.

En av dem är 17-åriga Ane Kollen Evenmo som blev skjuten i benet och som tyckte det var skönt att se en maktlös Anders Behring Breivik i rätten.

– Han var inte så farlig längre, så det var skönt att känna att nu var det jag som var i maktposition. Han kunde inte göra mig något där han satt, jämfört med senast jag träffade honom, berättar hon.

Då, senast de möttes, sköt Breivik först Ane Kollen Evenmo i benet. När hon senare lyckades fly i en båt sköt han också mot den.

Ane var ett av dagens fem vittnen – fyra skottskadade och en pojke som berättade om hur han klamrat sig fast på en brant klippväg och såg sin bäste vän tappa taget och dö.

Det var vittnesmål om sorg, skuld, fysiska och psykiska skador och förändrade liv. Under ett av vittnesmålen tvingades Breivik lämna salen eftersom vittnet inte ville vara i samma rum som honom.

Ane Kollen Evenemo tyckte däremot att det var skönt att få konfrontera Breivik – han, vars kulor satt spår i henne som märks när hon anstränger benet.

– Jag har ju ett ärr och en del splitter i benet. Så det är ju ett märke för livet som han har gjort, säger hon.