Brottsrubriceringen människohandel har betydelse för kvinnornas liv i Rumänien. Foto: Epp Anderson/SR.

Svårt läge när kvinnorna kommer hem

1:54 min

Att två av männen i traffickinghärvan i Göteborg nu döms för människohandel och inte enbart koppleri får stor betydelse för de berörda målsägande kvinnorna som nu återvänt till Rumänien.

Om männen hade dömts enbart för koppleri skulle kvinnorna räknats som brottlingar eftersom prostitution är olagligt i Rumänien.

Men vägen tillbaka till ett normalt liv är ändå lång, säger Ana som arbetar med att hjälpa några av de kvinnor som lurades till Sverige.

– När kvinnorna återvänder till sin hemstad är den stora utmaningen att skaffa sig ett nytt liv, säger Ana som arbetar på en av få rumänska organisationer som tar emot kvinnor som sålts utomlands.

Kontoret ligger anonymt i en stad i södra Rumänien, högst upp i en sliten byggnad och inte ens de som arbetar här vill att jag använder deras riktiga namn på grund av den hotbild som finns från de kriminella nätverken.

Två av kvinnorna som lurats till Sverige av de nu dömda männen får hjälp här, men ingen av dem vågar tala med mig.

– Sedan en av kvinnorna vittnat i Sverige hotades hennes familj här i Rumänien, berättar Mihaela som också arbetar på organisationen.

Här ingår kvinnorna i ett stödprogram. De får bland annat psykologhjälp och hjälp att söka jobb.

Men det är bara ett fåtal människohandelsoffer som får hjälp. Rumäniens ekonomiska problem har gjort staten att helt stoppat bidragen till organisationer som denna och något statligt program för omhändertagande finns inte.

Samtidigt är stöd ofta helt avgörande för kvinnorna som har mycket dåligt självförtroende och ofta är traumatiserade av vad de varit med om.

Mihaela berättar att den ena av kvinnorna som varit i Sverige gör stora framsteg, medan den andra fortfarande har det mycket svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista