Grekfrossa på finansmarknaderna i Europa

1:50 min

I dag är det återigen stark press på finansmarknaderna i Europa. Även denna gång är krisen i Grekland orsaken.

Euron försvagas mot dollar och pund och bördindexen faller på bred front. Talade är beskrivningen på både Parisbörsen och Frankfurtbörsen. Inga vinnare, alltså inga aktier som går upp, i dag.

Gott om förlorare är det däremot och bankaktier pressas särskilt hårt. Det beror både på grekkris och bankkris i USA.

En av de största bankerna, JP Morgan Chase, skakas av en förlust i spekulationsaffärer på 2 miljarder dollar, minst. Aktien föll i fredags i New York med nästan 10 procent.

I Europa är det fortsatt osäkerhet kring Grekland som pressar mest i dag. Och ett lokalval i största delstaten i Tyskland med brakförlust för regeringspartiet bidrar till osäkerheten.

Börsindexen i Milano och Madrid faller eftersom ett grekiskt utträde ur euron antas slå hårdast mot Italien och Spanien.

Om partierna i Grekland efter valet inte kan enas om en ny regering före torsdag måste det bli nyval, en bit in i juni.

Men Greklands tid i euron är på väg att ta slut, enligt budskapet från marknaden i dag. Och återigen möts Europas finansministrar.

Under dagen har flera prominenta personer uttalat sig om Grekland och euron. Det började med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso som menade att om Grekland inte respekterar reglerna för euroområdet är det kanske bättre att landet lämnar euron.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har sagt att man inte kan tvinga ett land att stanna i eurogruppen om det inte vill.

Längst i svartsyn går ekonomipristagaren Paul Krugman som, i sin krönika i New York Times, tror att Grekland kan träda ur euron redan i juni. Han förutspår en så kallad bankrun då när spanska och italienska sparare kommer att försöka flytta sina pengar till Tyskland, innan Spanien och Italien följer Grekland och lämnar euron.

Enligt Krugman tvingas då ECB att återigen ingripa. Om inte euron ska dödförklaras och valutaunionen upplösas.

Sådana resonemang och kalkyler ligger bakom dagens rörelser på räntemarknaderna.

Räntan på svenska 10-åriga statsobligationer noterar en all-time-low på 1,42 procent. Den är till och med lägre än den tyska som noteras till 1,44 procent. Italienska och spanska 10-årsräntan steg kraftigt, den spanska över 6 procent igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista