Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bildt: Politiken underminerar chans till lösning

Publicerat måndag 14 maj 2012 kl 18.15
Utrikesministrarna kritiserar israeliska bosättningar
(1:38 min)
Foto: Roger Vikström/Scanpix.

EU kritiserar i dag Israels bosättningspolitik i ovanligt tuffa ordalag. Vid dagens utrikesministermöte i Bryssel noterade man också Israels fortsatta förstörande av EU-finansierade biståndsprojekt på palestinskt område. Israels regering hävdar att kritiken bygger på en jävig beskrivning av verkligheten, men utrikesminister Carl Bildt försvarar slutdokumentet från dagens möte.

– Bosättningspolitiken har fortsatt på ett sätt som riskerar att underminera förutsättningen för tvåstatslösningen överhuvudtaget. Att man eroderar den palestinska myndighetens möjlighet att agera och att man åsidosätter - självfallet gravt - de palestinska individernas rättigheter i den stora del av Västbanken som kallas område C.

EU:s utrikesministrar kritiserar i dag de senaste årens tydliga ökning av antalet israeliska bosättningar på ockuperad mark. De uttrycker även "djup oro" över extremistiskt våld från israeliska bosättare på Västbanken. Utrikesministrarna berörde också det som Ekot har berättat: det faktum att Israel förstör många EU-finansierade biståndsprojekt på palestinsk mark.

Sedan början på förra året handlar det om över 60 stycken, enligt siffror från internationella organisationer som Diakonia. Enligt Carl Bildt driver EU-kommissionen sedan länge krav om att Israel ska betala för de vattencisterner och andra EU-finansierade projekt landet förstör, men enligt Bildt är förstörelsen egentligen ett mindre problem i sammanhanget.

– Bosättningspolitiken och ockupationspolitiken i sig är det som är allvarligt. Vår utrikespolitik handlar inte framför allt om framtiden för våra biståndsprojekt, viktiga som de är, utan det handlar om förutsättningarna för en fredsprocess.

Israels regering har redan reagerat på kritiken från EU, som Israel menar bygger på en "partisk, jävig och ensidig beskrivning av verkligheten på marken", enligt ett uttalande från utrikesdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".