Foto: Bebeto Matthews/Scanpix.

Chef på JP Morgan avgår efter finansskandal

Den senaste skandalen inom finansvärlden leder nu till chefsavhopp. Den amerikanska storbanken JP Morgan meddelade på måndagen att investeringschefen avgår.

JP Morgans investeringschef Ina Drew, en av de mäktigaste kvinnorna på Wall Street, blir den första som får lämna banken efter brakförlusten som avslöjades i förra veckan.

Ina Drew har arbetat för JP Morgan i mer än trettio år. Hon har pekats ut som den högsta ansvariga för den överraskande jätteförlusten vid USA:s största bank.

Formellt går hon i pension. Men det är ingen tvekan om att Drews avgång är ett led i bankens försök att reparera sitt anseende efter skandalen.

Fler huvuden väntas rulla. Även chefen för JP Morgans Londonkontor väntas få gå, liksom den handlare i London som sägs ha genomfört fiaskoaffärerna.

Ledningen för JP Morgan har medgett att det var slarviga affärer som ledde till storförlusten. Banken förlorade två miljarder dollar under en period på sex veckor.

Den amerikanska finansinspektionen ska nu utreda vad som hänt. JP Morgans agerande har också gett nytt bränsle till den heta debatten om regleringen av finanssektorn.

Vita Huset säger i en kommentar i dag att JP Morgans förlust bara stärker behovet av ett skärpt regelverk för Wall Street.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista