1 av 3
De senaste 100 åren har 97 procent av de vilda tigrarna försvunnit. Foto: Axel Heimken/Scanpix.
2 av 3
Klicka för grafik
3 av 3
Ola Jennersten, Världsnaturfonden. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.

Tigern kan vara utrotad om tio år

2:06 min

Tjuvjakten på tiger fortsätter att vara omfattande, och det kan bli förödande för det starkt hotade kattdjuret. Tigern kan vara utrotad redan om tio år om inget händer, och tjuvjakten sätter käppar i hjulet för den internationella räddningsplanen för tigern, som lanserades för ett och ett halvt år sedan, säger Ola Jennersten på Världsnaturfonden WWF.

– Internationell arthandel är en av de fem mest inkomstbringande aktiviteterna, och risken att åka dit är fortfarande väldigt liten.

Bara hittills i år har 22 händelser relaterade till tjuvjakt av tiger rapporterats, enligt Världsnaturfonden WWF.

Det handlar till exempel om beslagtagna tigerdelar i Thailand, en död tiger som hittades med alla tassarna avskurna i Indien, och en rysk smugglarliga som avslöjades med ett, enligt WWF, "chockerande stort" antal tigervaror, bland annat hudar av den särskilt hotade sibiriska tigern, som det bara finns några hundra djur kvar av.

Och det är framför allt en stark efterfrågan på tigerprodukter som ligger bakom den illegala jakten, säger Ola Jennersten på WWF.

– Det stora behovet av tigerdelar till den orientaliska medicinen och som statussymbol, i Kina framför allt, att visa grannen att man har råd att bjuda på vin som är gjort av tigerdelar.

2010 rapporterades att bara 3 200 tigrar återstår globalt. De senaste 100 åren har 97 procent av de vilda tigrarna försvunnit. Om tio år kan arten vara helt utrotad om utvecklingen fortsätter.

Därför sjösattes en räddningsplan för tigern, vid ett toppmöte i Sankt Petersburg, och målet är att antalet tigrar ska fördubblas till år 2022.

I dag inleds ett uppföljande möte i Indien, då de 13 länderna som har tigrar ska rapportera vad man har gjort hittills.

Men än finns inga tydliga tecken på att tigrarna blir fler, säger Ola Jennersten på WWF.

– Det är fortfarande mycket kritiskt. Vad vi vet är att vi inte vet; det finns en stor osäkerhet kring vad som finns i många länder. Det är bara Indien, Ryssland och Nepal som har siffror vi kan lita på, där beståndet är väl inventerat.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista