Illustration: Lotta Jarlsdotter/Scanpix.

Serieskyttens dödande skott tas upp i rätten

Den andra rättegångsdagen mot den misstänkte serieskytten Peter Mangs kommer till stor del handla om det uppmärksammade mordet på 20-åriga Trez West Persson.

Det var en natt i oktober 2009 Trez West Persson besköts när hon satt i framsätet på en bil på Rosengård i Malmö tillsammans med sin kamrat. Båda träffades av flera skott, bland annat i huvudet.

Enligt polisen var hon vid liv när ambulansen kom, men avled senare till följd av sina skador. Hennes då 21-åriga kamrat överlevde och han kommer efter långvarig sjukhusvård att vittna inför rätten i dag.

Åklagarsidan menar att det var Peter Mangs som avlossade skotten, något han enligt vittnesuppgifter själv ska ha uppgett inför en kamrat. Även om han enligt försvarsadvokaterna endast sagt så för att testa vilka reaktioner han skulle få.

Efter förhöret med mannen som överlevde skotten ska även Peter Mangs höras. Frågan är om den åtalade, som under en längre tid nu varit tystlåten under de fortsatta polisförhören, kommer att säga något i rätten.

Många frågor återstår.

– Om det finns en förklaring, så är det nästan mer skrämmande än att det inte finns en förklaring. Rättegången skrämmer mig fruktansvärt mycket, sa Jeanette Persson, mamma till den mördade Trez West Persson till P4 Malmöhus i samband med åtalet förra veckan.

I övrigt inleds dagen med målsägandenas yrkanden om skadestånd och den åtalades inställning till dessa.

Försvarets två vittnen rörande det misstänkta mordet och mordförsöket på Trez West Persson och hennes kamrat planeras att höras, tillsammans med ytterligare några av åklagarsidans vittnen, när förhandlingarna och den tredje rättegångsdagen fortsätter på tisdag nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista