Hektisk presidentdebut för François Hollande

2:22 min

I Frankrike installeras François Hollande som landets nye president i dag. Han får en hektisk dag med ceremonier, därefter direkt iväg med flyg för att möta Tysklands Angela Merkel. Hon stödde öppet företrädaren Sarkozy i valkampanjen och har varit motståndare till Hollandes EU-politik.

Frankrikes nye president François Hollande måste hitta rätt ton direkt i dag, som ny dirigent för landet.

På förmiddagen blir det främst ceremonier. Klockan tio ska företrädaren Nicolas Sarkozy lämna över koden till den franska kärnvapenarsenalen och ett testamente över de allra känsligaste dossierna.

Sedan äger själva installationen rum under pompa och ståt i Elyséepalatset.

Sarkozy svors in i sällskap av fru Cecilia och alla barn, men Hollande och hans fyra barn har efter överläggningar hemma hos den äldste sonen Thomas kommit fram till att de vill skilja offentligt från privat. De är inte med.

Innan flyget lyfter mot Berlin – men efter färden på Avenue Champs Elysées i sin öppna Citroen Cabriolet – lunch med socialister och mötet i Paris stadshus kommer Hollande att tillkännage vem som blir Frankrikes nye premiärminister.

Det hetaste namnet är Jean-Marc Ayrault, socialisternas gruppledare i Nationalförsamlingen, men andra möjliga är partiledaren Martine Aubry eller kampanjledaren Manuel Valls.

Vid 16-tiden bär det av till Berlin. Mötet med Angela Merkel är minutiöst förberett, så att omvärlden ska uppfatta EU:s två mäktigaste ledare som ett harmoniskt par. Deras medarbetare har mötts.

Hollande har fått detaljinformation från en tysk frankofil företagsledare om Merkel. Det är nu tonen sätts.

Ska det bli ”Merkhollande eller Hollamerkel” som den franska affärstidningen Challenges formulerar det.

Hollande vill omförhandla EU:s finanspakt, som är en överenskommelse om att spara och begränsa budgetunderskott för att lösa eurokrisen.

Frankrikes nye president vill gasa på och stimulera tillväxt för att skapa jobb. Bara gasa eller också bromsa är frågan. Italiens teknokratiske ledare Mario Monti står någonstans mitt emellan giganterna och kan bli en viktig part framöver.

Det grekiska folkets nej till besparingar och kaoset i Grekland ger knappast energi åt Hollande, däremot kan han kanske känna sig mentalt stärkt av att Merkels parti mött motgångar i ett delstatsval i helgen.