1 av 3
Röda mattan förbereds inför ceremonin i Elyséepalatset där François Hollande svärs in som fransk president. Foto: Jacques Brinon/Scanpix.
2 av 3
Frankrikes nye president François Hollande möts upp av den avgående presidenten Nicolas Sarkozy på röda mattan utanför Elyséepalatset. Foto: Christophe Ena/Scanpix.
3 av 3
François Hollande. Foto: Michel Spingler.

Hollande installerad som Frankrikes president

François Hollande har svurits in som Frankrikes president efter en enkel ceremoni i Elyséepalatset. Han är den förste socialisten på posten på 17 år. Nu väntas besked om vem som blir landets premiärminister.

Bland de möjliga namnen för premiärministerposten finns favorittippade Jean-Marc Ayrault, som är socialistisk gruppledare i parlamentet, och partisekreteraren Martine Aubry.

Nio dagar efter det att François Hollande besegrade högerkandidaten och tidigare presidenten Nicolas Sarkozy så installeras nu den 57-årige socialisten på posten.

Inga statsöverhuvuden var inbjudna till tillställningen och Hollande åtföljdes enbart av sin partner, journalisten Valérie Trierweiler, skriver nyhetsbyrån AFP.

Sarkozy mötte upp på slottsgården och skakade hand med Hollande innan de två försvann in i presidentpalatset för ett privat möte, där bland annat Frankrikes kärnvapenkoder lämnas över.

Bara timmar senare väntades Hollande besöka Tyskland och dess förbundskansler Angela Merkel för att diskutera det framtida samarbetet länderna emellan. Merkel stödde öppet företrädaren Sarkozy i valkampanjen och har varit motståndare till Hollandes EU-politik.

Före resan till grannlandet så kommer Hollande att färdas i en öppen Citroën längs paradgatan Champs-Élysées upp till Triumfbågen för att hälsas av folket.

Därpå kommer han att delta i en ceremoni för att hedra 1800-tals politikern och reformatören Jules Ferry som står bakom Frankrikes utbildningssystem och en annan ceremoni för att hedra Nobelpristagaren och kemisten Marie Curie.

Den första veckan blir alltså hektisk. Efter Berlinbesöket så beger sig Frankrikes nye president till USA på fredag för att träffa Barack Obama. Därefter ska han delta i ett G8-möte och ett Nato-sammanträde. 

Den första prövningen för Hollande och socialisterna sker i juni då val till nationalförsamlingen hålls i Frankrike. I presidentvalet vann Hollande knappt över högerkandidaten Sarkozy i andra valomgången med 51,6 procent.

 Ekot

François Hollande

  • Född 12 augusti 1954.
  • Har gått elitskolan Ena.
  • Har fyra barn tillsammans med Ségolène Royal, som utmanade Nicolas Sarkozy i presidentvalet 2007 och förlorade.
  • Lever nu tillsammans med journalisten Valérie Trierweiler.
  • Är en veteran i politiken, men har aldrig varit minister. Har bland annat varit generalsekreterare i socialistpartiet i elva år, borgmästare i Tulle i sydvästra Frankrike och har fram tills nu styrt departementet Corrèze, en post som även tidigare presidenten Jacques Chirac hade.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista