Rupert Murdoch tillsammans med Rebekah Brooks i juli 2011. Foto: Sang Tan/Scanpix.

Rebekah Brooks åtalas i avlyssningsskandal

Beklagar det "ogrundade och orättvisa" besluet
1:42 min

Den tidigare chefredaktören för News of the world, Rebekah Brooks, och hennes man åtalas för att ha försökt försvåra polisutredning kring avlyssningsskandalen.

– Det finns enligt min mening tillräckliga bevis för att fälla Rebekah och Charles Brooks och de andra åtalade för att ha konspirerat för att försvåra polisutredningen, sa åklagarmyndighetens representant Alison Levitt när åtalet presenterades.

Det här är det första åtalet i den stora avlyssningsskandalen kring Rupert Murdochs tidning News of the World som lades ner i somras.  Den tidigare chefredaktören Rebekah Brooks och hennes man påstås tillsammans med fyra andra personer, anställda i murdochimperiets tidningsbolag News international, bland annat ha rensat ut sju lådor med dokument från företagets arkiv och dessutom försökt gömma undan datorer och hårddiskar från polisens utredare.

Enligt uppgifter ska bland annat en bärbardator, som tillhörde Rebekah Brooks man, ha försvunnit innan polisen gjorde en husrannsakan i hemmet. I ett skriftligt uttalande kommenterar Charles och Rebekah Brooks åtalet med att: Vi beklagar detta ogrundade och orättvisa beslut från Åklagarmyndigheten.

Förutom Rebecka och Charles Brooks, båda goda vänner med premiärminister David Cameron, åtalas även Rebeckah Brooks assistent, den tidigare säkerhetschefen i Rupert Murdochs bolag och två personer ansvariga för familjen Brooks säkerhet. Att medvetet försvåra en polisutredning här är ett brott som minst ger ett par månaders fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".