1 av 2
Hushållens skuldsättning i förhållande till disponibla inkomster är nu 170 procent. Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
Peter Doyle, chef på Internationella valutafonden IMF och ansvarig för Sverigerapporten som kom i dag. Foto: Tommy Fredriksson/Sveriges Radio.

Sverige får beröm och varningar i IMF-rapport

2:09 min

Internationella valutafonden IMF har lämnat sin årliga Sverigerapport och det är som vanligt både ris och ros som delas ut för svensk ekonomi.

Sverige får beröm för stark tillväxt, låg inflation, låga räntor och ordning och reda rent allmänt i statsfinanserna – ett resultat av robust politik och genomförda reformer.

Men sedan kommer varningarna. IMF menar att Sverige står inför en rejäl inbromsning, med svag export och en tillväxt på mellan noll och en procent i år. En vändning väntas det andra halvåret i år. En allt starkare krona är också ett problem som IMF pekar på.

Sveriges direkta exponering mot krisländerna i eurozonen är begränsad och bankerna är välkapitaliserade, konstaterar IMF. Men det svenska banksystemet, dominerat av fyra affärsbanker, är fem och en halv gång så stor som landets samlade produktion av varor och tjänster, BNP, och därmed sårbart när det stormar på de internationella finansmarknaderna.

Beroendet av dollarfinansiering och den stora exponeringen mot andra europeiska ekonomier kan ställa till problem. Regeringen har drivit på att bankerna ska ha mer egna pengar i kassan, kapitaltäckningskrav, och det ger IMF beröm för. De svenska reglerna är mer långtgående om de internationella Basel-reglerna.

IMF ser risk i hushållens stora skuldsättning i förhållande till disponibla inkomster, nu 170 procent, och i kombination med den svaga utvecklingen på bostadsmarknaden och en stor andel bolånetagare som inte amorterar på sina bolån, kan en bobubbla uppstå.

Detta motiverar enligt fonden svenska myndigheters planer på att införa hårdare kapitalkrav på banker i Sverige än i andra europeiska länder.

IMF pekar samtidigt på att det kan finnas behov av ytterligare strukturreformer i Sverige, bland annat för att göra det enklare för nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden.

Även skattsystemet borde styras om i mer tillväxtvänlig riktning för att bland annat minska utanförskapet och hjälpa "sårbara grupper" att få fotfäste på arbetsmarknaden.

IMF förespråkar också en avreglering av hyresmarknaden för bostäder, särskilt för att hjälpa arbetskraft att flytta till storstäderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista