Brittiskt fredsinitiativ i Mellanöstern

Storbritannien vill spela en ledande roll i fredsprocessen efter Yassir Arafats död. Utrikesminister Jack Straw träffade på onsdagen den palestinska ledningen i Ramallah och sa att han är optimistisk inför det palestinska valet i januari.

Den brittiske utrikesministern inledde sitt besök hos palestinierna idag med att lägga en krans på Yassir Arafats grav i Ramallah, en gest som uppskattades av den palestinska ledningen och som markerade skillnaden i synsätt mellan USA och EU.

När USAs utrikesminister Colin Powell var på Västbanken för några dagar sedan undvek han Ramallah helt och hållet.

Ansvar på båda sidor
Efter möten med den israeliska regeringen igår och med palestinierna idag sade Jack Straw att det vilar ett stort ansvar på båda sidor att se till att inte bara det palestinska valet den 9 januari utan också en valkampanj dessförinnan kan genomföras fritt och demokratiskt.

Han sade sig ha fått försäkringar från Israel om att palestiniernas rörelsefrihet skall underlättas. Vad det innebär i praktiken i form av tillbakadragna israeliska soldater och vägspärrar sade Straw inte, men han sade att Storbritannien tillsammans med EU och USA kommer att noga övervaka vad som händer på båda sidor.

Färdplanen för fred
Efter valet, sade Straw, vet vi alla exakt vad som behöver göras. FNs säkerhetsråd och den internationella färdplanen för fred har formulerat det. Vi måste ta fram kartan igen och följa vägen.

Den brittiska regeringen har gjort israel-palestinafrågan till sin mest prioriterade utrikesfråga och tänker använda sin ställning som USAs närmaste allierade till att spela en ledande roll i en ny fredsprocess.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se