Fler misstänkta i Systembolagshärvan

Fler Systembolagschefer har delgivits misstanke om mutbrott i utredningen om mutaffären kring Systembolaget. Det handlar om uppgifter som kommit fram i åklagarens utredning av statliga leverantören Vin & Sprit.

Totalt är det ett 10-tal butikschefer som förhörts och delgivits misstanke om brott under den här veckan. Fem av dem har inte tidigare funnits med i utredningen.

De nya uppgifterna om misstänkta mutor har utredarna hittat i bokföringen på statliga Vin & Sprit. Där är fyra anställda misstänkta för att ha mutat Systembolagschefer.

En halv miljon för att smörja butikschefer
Vin & Sprits egen interna utredning som blev klar i våras visade att anställda på Vin & Sprit använt en halv miljon kronor för att smörja butikschefer i Systembolaget.

Chefsåklagare Eva Nyhult inledde en förundersökning och i slutet på oktober genomfördes husrannsakningar och fyra anställda i Vin & Sprit delgavs misstanke om bestickning.

Statliga Vin & Sprit är Systembolagets i särklass största leverantör med omkring 20 procent av den totala omsättningen.

Nya misstankar
Utredningen mot Vin & Sprit innebär nu att fler butikschefer på Systembolagets butiker dras in i utredningen, och att nya misstankar riktas mot flera som redan är misstänkta för brott.

Chefsåklagare Eva Nyhult vill inte berätta några detaljer om hur de nya misstankarna ser ut. Tidigare har åklagaren bestämt att inte gå vidare med mutmisstankar om det rör belopp under 3 000 kronor.

Sedan tidigare är 77 butikschefer misstänkta för mutbrott. Dessutom är flera anställda på tre privata leverantörer misstänkta för bestickning. Åtal i de fallen väntas kring jul.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se