1 av 2
Polis och brandkår på plats utanför Oslo tingsrätt där en man försökte tända eld på sig själv i dag. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.
2 av 2
Mannen som tände eld på sig själv utanför Breivikrättegången i Oslo förs bort i ambulans. Foto: Berit Roald/Scanpix.

Man tände eld på sig utanför Oslo tingsrätt

1:46 min

En man tände eld på sin tröja och försökte ta sig in förbi avspärrningarna runt Oslo tingsrätt där rättegången mot Anders Behring Breivik pågick för fullt. Det brann kring bål och hjässa när han blev nedbrottad av polis.

Polisens insatsledare Kjell Kverme bekräftar för norska medier att mannen blev allvarligt skadad.

Mannen försökte under rop och skrik ta sig i tingshuset kring tjugo i två på i eftermiddags. Han övermannades av polis som tvingade ner honom på marken och släckte elden genom att riva av honom den brinnande tröjan. Branden släcktes med en flaska vatten.

– Mannen är av allt att döma norsk medborgare, åldern oviss. Han är allvarligt skadad, uppgav insatsledaren från polisen i direktsändning med norska medier utanför tingshuset.

Enligt norska TV 2, som talat med ögonvittnen, ska mannen har ropat "Skjut mig, skjut mig! när han sprang mot säkerhetskontrollen utanför tingshuset.

Tingsrätten spärrades omedelbart av och ingen fick komma in eller ut från byggnaden.

Tidigare på dagen ska mannen ha besökt en juristbyrå i Oslo. Advokat Bente Roli berättar att mannen kommit in på receptionen till hennes kontor och luktat parafin.

– Han kom instormandes och ville berätta sin historia. Han ansåg att det förelåg en komplott mot honom, att ingen förstod honom. Han ville lämna in ett kuvert med papper utifall det skulle hända honom något, berättar Roli för VG Nett.

Advokaten fick inte uppfattningen att mannens våndor hade med den pågående Breivikrättegången att göra.

– Inte över huvud taget. Receptionisten reagerade på att han verkade väldigt sinnesförvirrad, säger Roli.

Den brännskadade mannen fördes till Ullevål sjukhus.

– Vi har ingen anledning att tro att andra var inblandade i den här händelsen, säger polisens insatsledare Kjell Kverme till VG Nett och fortsätter:

– Vi antar att det är brännbar vätska som personen hällt över sig innan han tände på.

Inifrån tingshuset rapporterade norska medier att många vittnen och anhöriga blev mycket uppskrämda eftersom mannens rop trängde in i huset. Flera tog skydd i olika rum i tingshuset och i det lilla kaféet på andra våningen, där också rättssal 250 ligger.

Ungefär en halvtimme efter händelse avslutades förhandlingarna i rättssalen, enligt åklagare Svein Holden helt oberoende av händelserna utanför tingshuset.

Polisen poängterar att man inte känner till motivet bakom mannens agerande eller om det är relaterat till Anders Behring Breivik eller rättegången mot honom.

Ekot/TT

Säkerheten runt Breivikrättegången

  • Säkerheten kring Oslo tingsrätt mitt i Oslo centrum är rigorös och uppges ha kostat motsvarande närmare tio miljoner kronor.
  • Ingen släpps in i tingshusbyggnaden utan att vara ackrediterad oavsett om man är vittne, anhörig, journalist eller tingsrättsanställd.
  • Alla måste dessutom igenom en säkerhetskontroll som är i full nivå med motsvarande kontroller på flygplatser. I mitten av april, när rättegången startade och många journalister var på plats, var väntetiderna och köerna vid säkerhetstälten utanför tingshuset långa.
  • Ackrediteringen består av ett kvadratdecimeterstort plastkort som ska bäras runt halsen.
  • På kortet finns foto, arbetsgivare och status av typen journalist eller vittne. Kortet har också en så kallad QR-kod som håller reda på om kortinnehavaren exempelvis har rätt att befinna sig i rättssalen vid en viss tidpunkt.
  • Kortet används för inpassering till plan 2 i tingshuset och till själva rättssalen.
  • Både utanför och inne i tingshuset finns beväpnad polis med skjutklara kpistar.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista