1 av 2
2 av 2
PASOK:s ledare Evangelos Venizelos när han lämnade presidentpalatset i Aten efter det misslyckade försöket att bilda regering. Foto: Petros Giannakouris/ Scanpix.

Nyval väntar i Grekland

3:22 min

De grekiska politikerna har återigen, nio dagar efter valet, misslyckats med att bilda regering.

Nu blir det nyval, uppger Pasok-ledaren Venizelos.

Överläggningar i Grekland om en ny regeringsbildning har nu avslutats utan att några resultat uppnåtts.

– Vi är på väg igen mot val, inom några dagar, under mycket svåra förhållanden, sade socialdemokratiska Pasoks ledare Evangelos Venizelos.

Samtidigt konstaterade presidentens kansli kort och gott att ansträngningarna att få till stånd en ny grekisk regering misslyckats, rapporterar AFP.

Tre gånger har partiledarna försökt bilda en regeringskoalition. Därefter tog presidenten över, men inte heller han kunde få de grekiskaledarna att komma överens.

Direkt efter att samtalen brakat ihop började partiledarna skylla på varandra:

– Vissa kunde inte sätta nationens intresse över det egna partiets intressen sa Venizelos från Pasok.

Och Fotis Kouvelis från Demokratisk Vänster, kallade andra partier oansvariga.

– Varje politisk kraft måste ta sitt eget ansvar, men de gjorde de inte.

Flera partier kritiserar nu vänsterkoalitionen Syriza som vill omförhandla eller riva upp villkoren för de sparpaketet övriga EU-länder krävt av Grekland. Det verkar ha varit just stålbadspolitiken som var den fråga partierna inte kunde enas om, Syriza vägrade ingå i en regering som fortsätter åtstramningspolitiken.

De flesta väljare röstade på partier som är kritiska till att åtstramningar är rätt väg för att lösa den ekonomiska krisen.

Just nu leder vänsterkoalitionen Syriza opinionsmätningarna, men ingen vet vad som händer vid nyvalet, som väntas hållas i juni.

Apostolis Papakostas är professor i sociologi på Södertörns högskola men som befinner sig i Grekland för närvarande och följer utvecklingen.

– De övriga partierna skyller på Syriza och säger att ansvaret ligger där: att Syriza måste vara med i en helhetslösning, säger han.

– Jag trodde att man skulle lösa förhandlingarna och få till en regering, fortsätter Papakostas som uttrycker besvikelse över beskedet om nyval.

Han konstaterar att det politiska spelet är fullt av motsägelser.

– Min bedömning är att 80 procent av befolkningen vill vara med i EU och eurosamarbetet. Men man har inte kunnat enas om en plan för hur ekonomin ska kunna utvecklas. Alla vill ha en välfärdsstat, men ingen vill betala skatt, säger Papakostas.

Börsen i Aten föll med omkring 5 procent till den lägsta nivån på 20 år sedan politikerna misslyckats med att bilda en regering, skriver Reuters.

Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning menar att nyvalet ökar risken att landet lämnar euron.

– Det var inte alldeles oväntat. Nu fortsätter oredan och osäkerheten. Opinionsundersökningar har visat att motståndarna till åtstramningspaketen skulle få ännu större stöd vid ett nyval, säger Sonning till Alltid Nyheter.

Hur påverkas relation med resten av EU?

– Det är svårt att se att relationen med resten av EU kan bli mycket sämre. Det är ett väldigt stort bekymmer för övriga euroländer, hur de ska hantera det här, att ett folk har röstat ”fel” om sin egen framtid. Det måste Europa nu försöka hantera.

Vad händer nu?

– Allt hänger på hur trojkan, långivarna, agerar. De har hittills sagt att det inte bli några förbättringar av Greklands villkor och i så fall rullar det på mot ett grekiskt utträde ur eurozonen.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista