Ali Kerimli leder oppositionspartiet Folkfronten i Azerbajdzjan. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Oppositionen i Azerbajdzjan har svårt att höras

1:51 min

I Azerbajdzjan försöker oppositionen samla sina krafter, men de motarbetas systematiskt av landets ledning. Senast i måndags upplöstes en regimkritisk demonstration och deltagarna greps av polis. Den som öppet stödjer oppositionen riskerar sitt jobb.


Studenterna på militärhögskolan paraderar genom Baku. Det är förre presidenten Heydar Alijevs födelsedag och det firas, bland annat med ett gigantiskt fyrverkeri på kvällen.

Heydar Aliyev dog 2003 och efterträddes av sin son, Ilham Aliyev. Hans makt är mycket stor. För tre år sedan genomfördes en folkomröstning där en majoritet sa ja till att presidenten ska kunna väljas om hur många gånger som helst.

Parlamentet domineras av presidentens parti Nya Azerbajdzjan. De ledamöter som inte är med i hans parti anses ändå vara lojala med presidenten.

Men en av oppositionsledarna i landet, Ali Kerimli från partiet Folkfronten som inte finns i parlamentet, är ändå hoppfull.

– Det senaste året har oppositionen gått samman och fått stöd bland unga och bland de välutbildade, säger Kerimli.

I april, för första gången på mycket länge, gav landets ledning tillstånd till en regimkritisk demonstration. Men den fick bara hållas i en förort till Baku dit, enligt Ali Kerimli, busstrafiken stoppades för att på så sätt få ner deltagandet.

Ändå kom enligt oppositionen uppemot 15 000, fast polisen fastställde siffran till 1 200 demonstranter.

Ali Kerimli säger att han regelbundet utsätts för smutskastning i regimtrogen media. För hans familj och släkt innebär hans politiska engagemang stora problem.

– Det är inte bara de oppositionella som har svårt att få jobb, det gäller även deras familj, säger Kerimli. Tiotusentals anhängare till oppositionen är i dag arbetslösa, de flesta välutbildade människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista