Foto: Karin Malmhav/Scanpix.

Ungdomar pressas välja inriktning tidigare

"Skillnader mellan olika samhällsgrupper ökar"
2:36 min

Ungdomar pressas att välja inriktning på sin utbildning allt tidigare i livet. Det visar en kommande avhandling vid Göteborgs universitet.

Forskaren Goran Puaca menar att de politiska kraven på att ungdomars utbildningsval ska matcha arbetsmarknaden skapar en press att välja rätt redan på högstadiet.

Felicia Paavilainen går snart ut gymnasiet på Bäckängsgymnasiet i Borås och hon kände av pressen att välja rätt utbildningsinriktning tidigt.

– Man känner pressen redan som liten. Man måste veta vad man vill göra för att kunna söka in på gymnasiet. Redan i åttan blir man ju fundersam och det är lite jobbigt, säger hon.

Det Felicia Paavilainen beskriver är också det forskaren Goran Puaca, doktorand vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, kommit fram till i sin kommande avhandling som bygger på kvalitativa enkäter och djupintervjuer med gymnasie- och högskoleelever. Han har också studerat finansdepartementets långtidsutredningar där ambitionen är att ungdomars utbildningsval ska vara samhällsekonomiska.

– Tiden inom utbildning ska förkortas för att effektiviseras och på så sätt minska kostnaderna för det offentliga, säger han.

Ett sätt att minska utbildningstiden är att begränsa gymnasieelevers möjligheter att byta program och att minska möjligheterna att komplettera sin utbildning senare i livet.

Men det Goran Puaca kommer fram till är att ungdomar ändå inte väljer utbildningar som matchar behoven på arbetsmarknaden så som politikerna vill. Felicia Paavilainen på Bäckängsgymnasiet valde med hjärtat när hon sökte till gymnasiet.

– Jag sökte teaterprogrammet för att jag inte ville gå natur. Men egentligen villa jag bli läkare eller obducent, säger hon.

Svårigheterna för ungdomar att välja inriktning tidigt i livet ställer också krav på stöttning från hemmet vilket blir en demokratifråga, menar Goran Puacan.

– Det ställer större krav på ungdomars hemförhållanden och de resurser de har i hemmet. Något jag uppmärksammat i min avhandling är att det kan vara ett demokratiproblem och det kan göra att skillnaderna mellan olika samhällsgrupper ökar, säger han.

Evyline Jilldensved som snart går ut trean på gymnasiet menar att stödet hemifrån är jätteviktigt.

– Om man inte har föräldrar som är utbildade så kan de oftast inte hjälpa dig. Men själva stödet att man ska fortsätta plugga och inte ge upp hjälper och man tar nya tag hela tiden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".