Oro för nytt terrordåd i Madrid

I Spaniens huvudstad Madrid har det mesta av stadslivet återgått till vardagen efter terroristattentaten i mars. Men på stadshuset förbereder man sig redan för eventuella nya attentat

Terrordådet, ett av de värsta hittills i Europa, tog 191 människors liv och skadade över 1 500 personer.

David Hernandez från kommunens parkförvaltning står i den kyliga morgonsolen utanför pendeltågsstationen i St Eugenia. Han putsar en hemmagjord minnestavla med ett foto av en tonårspojke. Varför, har någon skrivit med ett stort frågetecken bredvid.

191 människor dog
Här i arbetarförorten S:t Eugenia exploderade en av de 10 sprängladdningarna som tog 191 människors liv i morgonrusningen den 11 mars.

David Hernandez förlorade en granne, berättar han medan han snyggar till lite runt minnesstenen omgiven av blombuketter i plast.

Samlingen är ett av få tecken som finns kvar efter attentaten. Borta är haven av ljus och blommor på Atocha-stationen inne i Madrid, det söndersprängda taket och den raserade tegelmuren på stationen El Pozo är lagade, och morgontågen med pendlare rullar in som vanligt.

Tog tåget precis efter attentaten
– Visst var det otäckt att ta tåget precis efter attentaten, säger läkaren Natasha Venger när hon kliver av för att promenera till jobbet, men vad kan man göra, livet måste ju gå vidare, fortsätter hon och säger att hon hade tur.  Morgonen den 11 mars hade hon vänner på besök från utlandet och tog tåget till jobbet en halvtimme senare än vanligt, annars vet hon inte om hon hade stått här idag.

På ett av stadshusets kontor i Madrid säger Fransisco Ferré som har ansvarat för de psykologiska insatserna efter den 11 mars att Madrid har återhämtat sig, stadslivet har återgått mer eller mindre till det normala.

Förberedelser för eventuella nya attacker
Men Ferré och hans kollegor på andra avdelningar i stadshuset arbetar redan i en specialtillsatt grupp med katastrofförberedelser för ett eventuellt nytt attentat.

Frågorna rör allt i från vad man ska göra om telefonsystemet brakar samman till hur man ska ta hantera den ström av frivilliga som anmäler sig för att hjälpa till, vilket hände efter tågexplosionerna.

Efter den 11 mars är Ferré inte alls är främmande inför att det kan hända igen.

– Det vi här i Madrid har fått lära oss är att vi må leva i västvärlden, men det är numera ingen garanterad trygg plats, det enda vi kan vara säkra på är att hoten och riskerna finns där i dag, säger Ferré.

Maria Sjöqvist, Madrid
maria.sjoqvist@sr.se