Nye franske presidenten Hollande i möte med Angela Merkel i Berlin. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.

Hollande och Merkel strålade inför pressen

1:17 min

Den nyvalde franske presidenten François Hollande och tyska förbundskanslern Angela Merkel hade på tisdagskvällen sitt första toppmöte om eurokrisen och den grekiska krisen. Sveriges Radios korrespondent Daniel Alling fanns på plats vid den presskonferens som hölls efter mötet.

– Det här var deras första möte och Greklands utveckling var förstås ett viktigt tema på presskonferensen. Både Merkel och Hollande tryckte på att man måste respektera det här nyvalet, men att man kommer vädja till de greker som vill att Grekland ska vara kvar i eurozonen att de ska rösta som de vill, säger Daniel Alling.

– Sedan sa Hollande att förpliktelsen måste hålla. Man kan tyda det som att han också, liksom Merkel, säger att det inte blir tal om omförhandlingar av Greklands nödlån – oavsett vad som händer i nyvalet.

Merkel och Hollande sa sig båda vilja se att Grekland blir kvar i eurozonen.

– Ett annat stort tema var tillväxt. Hollande vill lägga till det i finanspakten och sa att alla saker som kan leda till tillväxt, exempelvis euroobligationer, måste läggas på bordet. Det är saker Merkel inte är intresserad av, och där kommer det bli oenigheter, säger Daniel Alling.

De är ju politiskt ett omaka par, hur såg de ut att trivas ihop?
– De höll väldigt god min, det var nästan överdrivet stora leenden när de kom ut till extremt mycket journalister som samlats här.

På väg till Berlin tvingade ett blixtnedslag Hollandes plan att vända åter till Paris, innan han försenad kunde återuppta sin resa mot mötet med Merkel.

– Det kan vara ett gott omen för vårt samarbete, sa Merkel om den incidenten.

Mötet mellan de båda ledarna var den första träffen någonsin och kommer efter att Merkel och den förre franske presidenten Sarkozy haft ett mycket nära samarbete under det senaste året, inte minst när det gäller skuldkrisen.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista