Krångliga ansökningsblanketter gör i dag att en fjärdedel av besluten blir felaktiga. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Enklare regler för pensionärers bostadstillägg

I höst blir det lättare för pensionärer att ansöka om bostadstillägg. Hanteringen av efterlevandepension görs också smidigare då.

Länge har pensionärer med anhöriga klagat på hur krångligt det är att fylla i ansökningsblanketten för bostadstillägg. En konsekvens är att en fjärdedel av besluten blir fel.

Myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen gav kritikerna rätt efter att ha utrett systemet på regeringens uppdrag. Vid onsdagens regeringssammanträde kommer en proposition att antas om förenklade regler.

I dag måste man fylla i blanketten för ansökan om bostadstillägg till pensionärer (BTP) varje år. Framöver ska ansökan gälla tills vidare.

– Man söker en gång och tar på sig skyldigheten att själv anmäla väsentliga förändringar, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson till TT.

Att förenklingen dröjt hänger ihop med kravet på en kontrollmekanism mot fusk. Men nu anser regeringen att det automatiska uppgiftsflödet från Skatteverket till Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten är tillräckligt bra.

– Dessutom är inkomstförändringarna så små att det inte motiverar att man begär in uppgifter varje år, säger Ulf Kristersson.

Även för dem som är berättigade till efterlevandepension, efterlevandestöd och efterlevandelivränta lättar byråkratin. Man ska inte längre behöva ansöka om pengarna. Är kraven uppfyllda betalas beloppen ut.

Regeringen föreslår att de nya reglerna träder i kraft den 1 november.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista