Island investerar fiskepengar i Sverige

På kort tid har Island mer än fördubblat sina investeringar i Sverige.
Med nya fräscha pengar från fiskeindustri och turism tror Islands statsminister Halldór Ásgrímsson att expansionen kommer fortsätta.

– Det är en väldigt liten marknad i Island och därför vill vi gärna vara med i globaliseringen och därför måste vi ha en större marknad. Därför är vi väldigt glada för att isländska företag har investerat här i Sverige.

De isländska investeringarna har mer än fördubblats på två år enligt statistik från Islands riksbank. Från drygt 400 miljoner kronor 2001 till närmare 900 miljoner kronor 2003.

Fiskpengar
Det är bland annat pengar från en lönsam fiskeindustri, som har höjt välståndet på Island och fått islänningarna att vända blickarna mot utlandet.

I dag har flera stora företag i Sverige en isländsk ägare. Det handlar om bland annat fiskeproducenten Fram Foods i Lysekil, shoppinggallerian Debenhams i Stockholm och investmentbanken Kaupthing, som köpte upp flera av dom svenska konkurrenterna som Aragon och JP Nordiska.

Det har gjort Kaupthing till en offensiv spelare på den svenska marknaden, och på börsen har aktien stigit med drygt 110 procent på ett år.

Vill ha investeringar
Nu hoppas islands statsminister Halldór Ásgrimsson, att även svenskarna ska börja intressera sig mer för Island framöver.

– Turismen i Island växer snabbt och det kommer mer och mer svenska turister. Vi hoppas att det också ska komma mer svenska investeringar.

Robert Andersson
rovert.andersson@sr.se