1 av 4
Mladic drog sitt finger rakt över halsen i en uppenbart provocerande gest. Foto: Toussaint Kluiters/Scanpix.
2 av 4
Demonstranter utanför krigsförbrytartribunalen i Haag när rättegången mot Ratko Mladic inleddes. Foto: Mike Corder/Scanpix.
3 av 4
Anonyma Srebrenicamödrar med plakat med bilder av män och pojkar som dödades i Srebrenica. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
4 av 4
Klicka för grafik

Advokaten skyller Mladics hot på hjärnblödningar

"Är hans sätt att kommunicera"
2:25 min

När rättegången mot den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic i dag inleddes gjorde den tidigare bosnienserbiske överbefälhavaren en gest som kan tolkas som ett dödshot mot anhöriga i rättssalen. Hans försvarsadvokat menar att Mladic blev provocerad.

Ratko Mladic står åtalad för 11 brott, däribland folkmord och etnisk rensning.

Hatidza Mehmedovic tycker att dagens hotfulla gest visar att Ratko Mladic är ett monster. Han är den värste mördaren, säger hon, vi vill att han blir dömd så snart som möjligt.

Hatidzas man och deras två unga söner blev alla dödade i Srebrenica i juli 1995, vid massakern mot uppemot 8 000 bosnienmuslimska män och pojkar.

Nu är Hatidza i Haag som en av företrädarna för Srebrenicas mödrar, som Ratko Mladic riktade sig till i rättssalen när han drog sig över halsen - ett välkänt tecken som lätt uppfattas som ett dödshot.

Mladics försvarsadvokat Branko Lukic säger att Mladic blev provocerad av en kvinna i rättssalen som sträckte upp långfingret mot honom.

Advokaten hävdar att tre hjärnblödningar bidrar till att Mladic är lättprovocerad, och dessutom är det här hans sätt att kommunicera, säger han. Försvarsadvokaten skrattar och säger att även han får utstå olika fula gester när hans klient inte är nöjd.

I dag har åklagaren hållit första delen av sitt inledningsanförande. Rätten har fått se videosnuttar på utmärglade män inspärrade i bosnienserbiska koncentrationsläger, åklagaren har visat dokument som tyder på att folkmord och systematiska våldtäkter var ett mål i sig från den bosnienserbiska sidan, och inte bara en bieffekt av kriget.

Ratko Mladic var välklädd, brunbränd och såg ut att vara i betydligt bättre form än när han kom hit till Haag för snart ett år sedan.

När åklagaren spelade upp en video där Mladic berättar hur han ska sparka skiten ur de han kallar "turkarna" och att han alltid brukar döda någon när han kommer till det då belägrade Sarajevo, fnissade han.

Rättegången mot ratko Mladic beräknas ta uppemot tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".