Första hjälpsändningarna till Falluja

I Irak har de första hjälpsändningarna nått fram till de familjer i staden Falluja som varit instängda under de senaste veckornas intensiva strider.
En gammal man stapplade gråtande ut på gatan med en gammal smutsig badrock som enda skydd mot kylan. Han vädjade om mat. I ett annat hus hade en fembarnsfamilj inte haft färskt vatten och mat på flera dagar.

De här människorna, som en reporter från nyhetsbyrån AFP träffade, har nu fått hjälp av irakiska Röda Halvmånen, som för första gången, eskorterade av amerikanska marinkårssoldater, kunnat leverera bistånd direkt till familjer i Fallluja. Det är en stad där enstaka krypskyttar fortfarande gör större biståndsinsatser riskabla.

Få civila stannade
Enligt Röda Halvmånen tycks ett mycket litet antal civila ha funnits kvar i staden när den USA-ledda offensiven mot motståndsmän startade för över två veckor sedan. Röda Halvmånen uppskattar att det rör sig om mellan 150 och 175 familjer.

Samtidigt säger en irakisk regeringstalesman att över 2 085 människor dödats under operationen i Falluja. Tidigare har USA sagt att minst 1 200 rebeller dödats.

Fortfarande ligger många döda kroppar kvar i staden, och det är ett av hindren innan Fallujas invånare kan börja återvända till vad som är kvar av deras hem. USA har utlovat hundratals miljoner kronor för att reparera staden.

Hoppfulla tecken
Söder om Bagdad fortsätter en stor USA-ledd operation för att fånga misstänkta motståndsledare, men det finns inga tecken på att attackerna mot mål som förknippas med USA och den irakiska interimsregeringen mattas av.

Men i vad som kan vara ett hoppfullt tecken säger Iraks regering nu att den är redo att starta samtal med företrädare för de sunnimuslimska rebellerna. En irakisk delegation ska i Jordanien träffa motståndsfigurer, däribland sådana som förknippats med den störtade Saddam Hussein. Förhoppningen är att en del radikala sunnigrupper ska kunna fås att sluta med sina väpnade attacker och i stället börja delta i förberedelser inför valet i januari.

Nils Horner, Jerusalem
nils.horner@sr.se