Tsipras utmanar i spelet om eurozonens framtid

1:59 min

I dag inleder den grekiske presidenten Papoulias försöken att skapa en övergångsregering som ska styra landet fram till nyvalet i juni. Samtidigt fortsätter oron i omvärlden över vad utvecklingen i Grekland ska innebära för hela eurozonens framtid.

Det är ett högt spel som pågår om eurozonens framtid. Den grekiske nyckelspelaren vid bordet heter Alexis Tsipras. Han är ledare för vänsterpartiet Syriza som överraskande röstades fram av väljarna som näst största parti. Om man tror på opinionsundersökningarna kommer Tsipras i det nya nyvalet i juni att bli valsegrare.

Tsipras gick till val på ett rasande motstånd mot åtstramningspaketen i Grekland. Han har upprepade gånger förklarat att det inte riskerar att medföra att Grekland tvingas lämna eurozonen.

Enligt Syrizas ledare bluffar bara Tysklands förbundskansler Angela Merkel och de övriga euroledarna när de säger att överenskommelserna med Grekland inte kan förhandlas om. Och det finns allt mer som talar för att han har rätt.

Angela Merkel har de senaste dagarna märkbart mildrat tonen när hon talat om grekiska lösningar. Och i går förklarade chefen för Internationella valutafonden, Christine Lagarde, att ett grekiskt utträde ur valutaområdet visserligen är en möjlighet men att ett annat alternativ är ytterligare finansiellt stöd till Grekland och längre tidsfrister för att nå målen.

Innebär det då att saken är klar och eurozonen räddad, om det bildas en åtstramningskritisk vänsterregering efter nyvalet i juni?

Nej inte alls. För då blir frågan om Tsipras satsat för högt i utgångsläget. Det han utlovat väljarna i tal och intervjuer går inte av för hackor. Grekland ska sluta betala av på sina skulder, eurozonen ska skriva ner sina fordringar på Grekland och löner och pensioner som sänkts ska höjas igen. Och minskningen av antalet statsanställda ska inte bara stoppas, tvärtom ska ytterligare jobb skapas inom den offentliga sektorn för att bekämpa arbetslösheten.

Denna helomvändning är mycket långt från vad ens en mildsinnad Angela Merkel kan tänka sig att erbjuda Grekland i form av mildrade villkor.