I dag har presidenten kallat till sig partiledarna för de tre största partierna för att få ihop en ny samlingsregering. Foto: Thanassis Stavrakis/Scanpix.

Grekland går till nyval 17 juni

"Helt administrativ regering"
1:18 min

Nu är det klart att det grekiska nyvalet kommer att hållas den 17 juni. Tills dess kommer en högt uppsatt domare att vara grekisk premiärminister.

Kamerablixtarna smattrade när Panagiotis Pikramenos satte sig i soffan hos den grekiske presidenten. Till vardags är han en högt uppsatt domare, nu blir han Greklands premiärminister fram till valet om en månad.

– Vårt fosterland går igenom svåra tider, sa den nye premiärministern.

Efter nio dagars maratonförhandlingar gav de grekiska ledarna i går upp, de lyckades inte bilda någon regering efter det oklara politiska läge som uppstått efter valet. Den enda utvägen blev nyval.

Medan valkampanjerna börjar om på nytt kommer landet att styras av en interimsregering. Den tillfälliga regeringen kommer inte att ingå bindande utrikespolitiska avtal eller fatta viktiga politiska beslut, sa den tillfällige premiärministern.

– Det är en helt administrativ regering, med det enda målet att leda landet fram till valet, sa Panagiotis Pikramenos.

Den 17 juni röstar grekerna igen, men hur den politiska kartan kommer att se ut efter valet är just nu väldigt osäkert. Politiska bedömare använder återigen det numera välbekanta begreppet "ödesval för Grekland".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".