Brotten mot vapenvilan i Syrien fortsatte på onsdagen. Foto: Scanpix.

Patienter och vårdpersonal attackeras i Syrien

1:47 min

Brotten mot vapenvilan i Syrien fortsatte på onsdagen med flera våldsdåd som krävt människoliv. Samtidigt varnar Läkare utan gränser för att vårdpersonal och patienter utgör mål för framförallt regeringsarméns attacker.

– Sjukvårdsinrättningar har blivit övertagna av militär och blivit en militärbas och det leder till att folk är rädda och inte vågar söka vård, säger Katrin Kisswani som de senaste två månaderna jobbat med Läkare utan gränsers Syrienprojekt.

Oppositionella göra sig icke besvär, sjukhusen är för regimtrogna. Läkare utan gränser har fram tills nu verkat i hemlighet med bas i Libanon eftersom de inte fått tillstånd att verka i Syrien, personal ändå tagit sig in och arbetat på sjukhus och kliniker.

De vittnar om att både patienter och sjukvårdspersonal gripits. Att vårda en oppositionell är likställt med att ertappas med vapen. Behoven av vård är enorma, men rädslan att besöka sjukhus stor.

Svaret har blivit illegala illa utrustade smygkliniker upprättade i källare, lägenheter eller lagerlokaler.

– Det här är ju väldigt enkla förhållanden och kvalitetsmässigt är det mycket som går förlorat. Det är mycket problematiskt, säger Katrin Kisswani.

Och våldet fortsätter med konstanta brott mot vapenvilan. Nya rapporter om summariska avrättningar i Homs, attacker mot ett flyktingläger och just som en massiv militär närvaro såg ut att skapa kontroll över läget i en libanesisk stad dit strider spridits, utbröt under onsdagseftermiddagen nya strider och automateld knattrade återigen på gator och i gränder.

Den libanesiska staden Tripoli där regimtrogna alawiter och sunnimuslimska oppositionsanhängare beväpnat sig har blivit som ett Syrien i miniatyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista