Jose Manuel Barroso under presskonferensen i Bryssel på onsdagen. Foto: Scanpix

Inga nya villkor för Grekland

"Åtgärdsprogrammet minst svårt av alla alternativ"
1:17 min

I den pågående krisen för Grekland återkommer ständigt frågan om Grekland ska få ändrade villkor för sina räddningslån från EU. Så blir det inte, sa EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso på en extra presskonferens i Bryssel under onsdagseftermiddagen.

– Vi måste tala om för Grekiska folket att det åtgärdsprogram som finns för Grekland är det minst svåra av alla svåra alternativ, sa Barroso, som också uppmanade till respekt för det demokratiska beslut som fattats av de andra 16 euroländerna.

Och på frågan om Grekland måste lämna euron var Barrosos svar att det slutgiltiga beslutet om att lämna euron måste komma från Grekland ensamt.

Jose Manuel Barroso öppnade också för att EU:s stabilitetsregler kan få en mjukare tolkning när EU-kommissionen om två veckor lägger fram ekonomiska rekommendationer till enskilda EU-länder.

– Vi kommer att använda stablitetspaktens regler på ett intelligent sätt, sa Barroso.

Något som direkt kommer att tolkas som att Spanien kommer att få extra tid på sig med att komma till rätta med sitt för höga budgetunderskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".