Kronan svajar när det blåser på marknaderna

1:39 min

Oron kring Greklands status som euromedlemsland fortsatte att påverka finansmarknaderna även på onsdagen. På obligationsmarknaden stiger räntegapet mellan de krisande sydeuropeiska länderna och Tyskland men även Sverige. Och det syns tydligt på valutorna.

Som mest var dollarn uppe i 7,17 och euron i 9,17 i valutahandeln som bara hade halvdag på onsdagen. Kronan noterar sin lägsta kurs mot euron sedan i november. Så sent som i början på maj kostade en euro 8,88.

Kronans snittkurs mot euron under eurons tio första år ligger kring 9,25. Men den stora kursförändringen gäller kronan mot det brittiska pundet. Mot pundet har kronan dalat dramatiskt.

För tiotusentals svenskar som reser till London och andra städer för att shoppa och gå på teater eller fotboll svider till ordentligt i plånboken. Inte sedan slutet av december 2009, mitt i värsta lågkonjunkturen i mannaminne har kronan varit så svag mot pundet.

Pundkursen har klättrat stadigt uppåt under de senaste månaderna och handlas strax nu under 11,50. I början på april låg pundet kring 10,50.

I skuggan av stora rörelser mellan de stora världsvalutorna svajar det till för småvalutorna när det börjar blåsa. Småvalutorna blir skvalpvalutor, enligt en terminologi som används av valutahandlare.

Kronkursen påverkas även av Riksbankens ränta. Riksbanken och även affärsbankernas kronprognoser pekar mot att kronan ska stärkas igen mot slutet av året och 2013.

Men även om svenska turister på utlandsresa nu få känna av en svagare krona är det mumma för svensk exportindustri att kronan tappar mot exportvalutorna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista