Arkivfoto: Tina Fineberg/Scanpix.

Hiv-test för hemmabruk kan bli verklighet i USA

Fungerar ungefär som ett graviditetstest
1:01 min

Det amerikanska läkemedelsverket är på väg att för första gången godkänna ett hiv-test som kan utföras hemma. Svaret kommer efter bara 20 minuter.

Testmetoden finns redan och används i den vanliga hälsovården i USA, men nu väntas det alltså bli fritt fram för vem som helst att testa sig själv hemma. Ungefär som ett graviditetstest.

Detta efter att en rådgivande kommitté i det amerikanska läkemedelsverket enhälligt har röstat för att godkänna hemmatestning. Verket brukar sedan i princip alltid följa de här rekommendationerna.

Testet går till så att man samlar upp saliv som stoppas in i en tub. Efter 20 minuter kommer svaret.

Om resultatet är att testpersonen har en hiv-infektion måste man följa upp det med ett traditionellt blodprov för att få det bekräftat.

Förhoppningen är att fler ska våga testa sig. I USA räknar man med att cirka 1,2 miljoner människor bär på en hiv-infektion, men att en femtedel av dem inte känner till det.

Varje år beräknas cirka 50 000 amerikaner smittas, en siffra som varit konstant under många år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".