Frankrikes nye president François Hollande i mitten, till vänster den nye finansministern Pierre Moscovici och till höger Laurent Fabius som blir ny utrikesminister. Foto: Scanpix

Frankrikes nya regering tar form

1:55 min

I Frankrike håller den nya center-vänsterregeringen på att ta form. President François Hollande har utsett sina viktigaste ministrar, däribland Pierre Moscovici som blir ny finansminister och Laurent Fabius som blir ny utrikesminister.

Fabius är en 65-årig veteranpolitiker som tidigare bland annat varit premiärminister och finansminister, på posten som utrikesminister väntas han hålla en tuff linje bland annat mot Iran och Syrien.

– Ett ganska överraskande namn som utrikesminister, eftersom han var en nej-kampanj-person under kampanjen i franska folkomröstningen om EU-fördraget och Hollande var en ja-sägare, så de var på två helt olika sidor, säger Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Alice Petrén.

– Nu har alltså lite av en Europa-skeptiker kommit in som utrikesminister. Det finns fördelar och nackdelar med det, internt i Frankrike kanske det är bra gentemot Nationela fronten, samtidigt kommer han nog att inlemmas i leden och vet att han måste företräda Frankrike i stort.

Sedan tidigare är det klart att Jean-Marc Ayrault blir ny fransk premiärminister.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista