1 av 2
Souley Habo vid sin odling nära Matameye, södra Niger. Foto: Anders Wennersten/Sveriges Radio
2 av 2
Från tidig skörd vid odlingen nära Matameye, södra Niger. Foto: Anders Wennersten/Sveriges Radio

Odlingsprojekt kan lösa matbrist i södra Sahara

1:29 min

I Västafrika försöker hjälporganisationer nu inte bara lösa den akuta bristen på mat, utan även hitta lösningar på längre sikt till den växande befolkningen. Men resurserna är små och problemet med undernäring tenderar bli kroniskt i södra Sahara för de miljoner människor som riskerar hamna i ren svält.

– Se här, säger Souley Habo och pekar på röda paprikor som växer under solen i vad som nästan ser ut som en prunkande grön hägring mitt i det torra stäpp och ökenlandskapet på nigeriska landsbygden.

Från att tidigare bara kunnat skörda en gång per år blir det nu kanske fyra skördar per år för familjen på 18 personer. För dem innebär det skillnaden mellan hunger och mat. En djupt borrad brunn med pump är det som genom ett trollslag förändrat deras tillvaro.

Odlingsprojektet med biståndspengar, bland annat från Rädda Barnen, är ett försök att också på längre sikt lösa matbristen i regionen. Att söka nya odlingsmetoder och andra grödor prövas också för att bryta den onda cirkeln.

För gång på gång under senare år har spannmålen inte räckt fram till nästa skörd. Otillräckliga regn i ett bälte rakt igenom Västafrika är främsta skälet. Men läget är akut nu och resurserna små att ens klara det.

Till hälsoklinikerna kommer dem som varit mindre lyckosamma med hjälp utifrån. Där vårdas sedan länge en växande ström av undernäringens offer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista