Mer pengar behövs för att stärka skyddet mot en ny kris i världsekonomin, enligt IMF-chefen Christine Lagarde. Foto: J. Scott Applewhite/Scanpix.

IMF-chef varnar Grekland för att lämna eurozonen

Nu varnar chefen för Internationella valutafonden IMF för extremt dyra konsekvenser om Grekland skulle tvingas lämna eurozonen.

Även Världsbankens chef Robert Zoellick varnar för konsekvenserna.

IMF:s chef Christine Lagarde manar de grekiska ledarna att hålla fast vid avtalet med EU och IMF om räddningspaketet.

Om Grekland lämnar euron skulle det slå mycket hårt, inte bara mot Grekland, varnade IMF-ledaren i en intervju för nederländsk tv.

Flera partier i Grekland har sagt att de vill säga upp, och förhandla om, överenskommelsen med EU.

Sedan de grekiska partiledarna misslyckats med att bilda regering och ännu ett nyval utlysts i Grekland, så har allt fler av Europas ledare öppet börjat tala om det tidigare så tabubelagda ämnet: Att Grekland kan tvingas lämna eurozonen.

Även Världsbankens chef Robert Zoellick varnade för konsekvenserna om Grekland skulle överge den gemensamma valutan. Krisen kan spridas till andra, betydligt större ekonomier,

– Kärnfrågan är inte Grekland, utan Spanien och Italien, sade Zoellick i en frågestund i Washington på onsdagen.

Om Grekland beslutar att överge euron kan efterverkningarna bli mycket svåra, resonerade Zoellick, och jämförde med Lehman Brothers kollaps 2008.

Storbritanniens premiärminister David Cameron väntas i ett tal på torsdagen uppmana eurozonens ledare att göra vad som krävs för att skapa stabilitet inom zonen — eller ta konsekvenserna.

"I så fall hamnar vi på okänd mark med enorma risker för alla", är budskapet från Cameron enligt utdrag ur talet som offentliggjordes i förväg.

Den brittiske regeringschefen väntas klargöra att han tänker göra allt han kan för att skydda den brittiska ekonomin från följderna av en eventuell kollaps för euron.

"Som jag har sagt upprepade gånger så ligger det i Storbritanniens intresse att eurozonen löser sina problem. Men tvivla inte på att jag, oavsett vilket vägvalet blir, är redo att göra allt som krävs för att skydda det här landet och säkra vår ekonomi och vårt finansiella system", lyder Camerons besked.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista